Шестият правнук на Елизабет втора - Още един Уиндзор

Ама пък умеят британците да си организират емоции, за да припомпват и без това излишно високото си национално самочувствие. Което отнесе едно синьо око покрай настъпването на мотиката с референдума за Брекзит преди близо две години и още трудно се възстановява.

С неяснотата за бъдещето отвъд членството в ЕС, задълбочаващото се разединение между самите британци около въпроса какво решение точно са взели, а отскоро и с разгарящия се международен конфликт с Русия покрай аферата „Скрипал”, на Албиона и в прилежащите му акватории перспективите съвсем не изглеждат обещаващи.

Но кралица Елизабет II, най-дълго властвалият монарх в историята на Великобритания и в света в момента, няма да остави поданиците си да се лутат безпътни в тези мрачни времена. И раздаде шамарите.

За около година кралското семейство се мобилизира и се захвана бодро-бодро да изпълнява основното си задължение като атрибут на нацията – да повдига високия боен дух. И да бъдат символът на това, което британците смятат, че ги отличава от другите хора на планетата.

Големият внук на Елизабет II и втори в линията да я наследи на престола, принц Уилям и съпругата му Кейт съобщиха през есента на миналата година, че чакат третото си дете – не толкова необходим на династията Уиндзор наследник, но винаги добър повод за веселие сред простолюдието. „Палавникът” принц Хари обяви няколко месеца след това, че ще се жени, при това за американка от неблагороднически произход, и разтуптяха патротичните сърца на британците. (А и откровено на цялата дамска половина на човечеството, която следи новините.) Оттам в синхрон с държавата, колелото се завъртя.

Деветдесет и вторият рожден на Елизабет II, който британците отбелязаха в събота, на фона на организираната същата седмица годишна среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Британската общност в Лондон, си беше комбинация с имперски размах. Строени 53 знамена на суверенни държави за фон на кралицата, докато произнася приветственото си слово, си е изключително зрелище за ексколонизатори, мечтаещи за старата си слава на световен сатрап, съгласете се. Елизабет II официално прехвърли щафетата на сина, принц Чарлз, начело на Британската общност, предложението й бе прието, а малкият син на Чарлз и вече шести в линията да наследи баба си, принц Хари, бе провъзгласен за младежки посланик на общността. Страшна работа.

И идеален график за тази година – 53 знамена за рождения ден на монарха и кралско бебе през април, кралска сватба с паради и каляски през май, а през юни идва световното първенство по футбол в Русия, където Англия е участник. И да не са откачили напълно потомците на Вилхелм Завоевателя, вече си ги представям как рецитират онази реч на Чърчил по трибуните на руските стадиони, голи до кръста, с татуиран лика на Елизабет II на гърдите. Дори да не преувеличаваме излишно в очакванията си, ще е рисково събитие световното по футбол тази година.

Но така де, да се върнем на повода за настоящите народни веселия на Албиона, раждането на поредния член на британското разклононение на династията Сакс-Кобург и Гота, преименували се през 1917 г. официално само на Уиндзор. До завършването на броя на „Труд” името на новия принц все още не беше обявено от глашатая пред двореца Кенсингтън в Лондон, където второ денонощие дебнат репортери и папараци. Но традицията повелява този процес да отнеме няколко дни - в последните два случая по три – има бая на брой дебели книги с генеалогия за консултиране. По логиката, изповядвана на Острова, третото дете на принц Уилям фактически се ражда без благородническо потекло, но с пълната титла „негово кралско височество принц (каквото име му дадат) на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия”. Успоредно на това, новороденото момче ще бъде наричан и „негово височество (той) от Кеймбридж”, каквато е титлата на баща му, принц Уилям. Пътьом в живота ще придобие и други звания, както и признание за произхода и потеклото. Иначе за самото име на новородения принц фаворити сред букмейкърите на Острова са Артър, Албърт, Джеймс, Фредерик, Чарлз и Филип (дядото и прадядото му) и Майкъл (бащата на майка му, Кейт). Българското име Борис също се приема, със залог, който на места стига до 400 към 1. Като се казва, хората са си оставили всички варианти отворени.

Може и да бъде крал

Да, и не само на теория. Макар и в момента да е пети в наследствената линия за британския трон след дядо си принц Чарлз, баща си, принц Уилям, големия му брат Джордж и сестра му Шарлот, най-новият Уиндзор също има своите шансове. Историческа справка на Би Би Си показва, че казусът третото дете на монарх да наследи престола вече се е случвало – между 1830-1837 г., когато крал става Уилям IV. Той е третото дете на Джордж III и заема трона на 64-годишна възраст, след като и двамата му по-големи братя не оставят наследници след себе си. Благородството задължава, казват.

ЗА НЕГО

Желая му огромно щастие в бъдеще

Отправям моите най-горещи поздравления към Херцога и Херцогинята на Кембридж за раждането на тяхното момченце. Желая им огромно щастие в бъдеще.

Тереза Мей,

премиер на Великобритания

Трето дете? Добре, че могат да си го позволят

Поздравявам Уилям и Кейт, че могат да си позволят трето дете. Официалната политика на Великобритания за ограничаване на децата до две в семействата, които получават социални помощи, е истински позор за такава богата държава.

Доон Фостър,

журналистка в The Guardian

Не е благородник?

Да, технически погледнато той се ражда като обикновен човек, без благородническо потекло. Звучи сложно, но тук, в Обединеното кралство, единствените хора, които не са обикновени, са Суверенът и кралските рицари, хората, които носят титли като херцог, маркиз, граф, виконт, барон.

Марлийн Кьониг,

британски историк

Неясна бъдеща кариера

Предвид колко назад се простира наследствената им линия, той (б.р. – новороденият принц) може също да изпадне в затруднение да си намери смислена роля в живота. Принц Джордж вече си има кариера, той ще става крал след баща си Уилям. Брат му обаче, ще има малко повече автономия. Това е обратната страна на монетата на кралския живот – тези деца нямат същата свобода на избор като другите.

Греъм Смит,

британски активист

за премахване на монархията в страната

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети