Ясен Иванов: Първо се учиш да падаш, а после да скачаш на батут

Първото правило в нашия спорт е да се научиш да падаш, а след това и да скачаш – казва най-добрият ни състезател на батут Ясен Иванов.

И разкрива техниките на приземяване върху мрежата – по гръб, с прибрани ръце и свит на кълбо. Въпреки тези умения обаче десет дни преди световното 25-годишният национал пада извън батута от 8 метра и получава разтежение на глезена. А травмата не му позволява да стартира на шампионата в София, който започна преди два дни.

Ясен обаче приема случилото се, като поредното препятствие, което трябва да преодолее към голямата си цел – медал от голямо първенство и класиране за олимпиадата Токио 2020.

Първият си голям успех постига в дует с Димитър Илиев – сребро от Мондиала в Квебек през 2007-а при юношите. И е горд, че в конуренцията на близо 150 състезатели България редовно е в топ 30 на света при мъжете през последните години. А за олимпийския форум се класират най-добрите 16.

„Всеки смята, че батутът е много лесен спорт – споделя ямболията.-  Но ако не си тренирал, повече от 50 сантиметра - един метър не можеш да скочиш. Всичко е въпрос на техника, с която можеш да се извисиш дори до 10 метра.“

Но признава, че най-трудно в този спорт е да преодолееш страха. Някои от състезателите прибягват до психолог, а други не могат да се справят и се отказват. Ясен обаче сbatut7е радва на здрава психика, калена от неговия първи треньор – Димитър Минчев, трикратен световен шампион.

„Той ме изгради и като характер, и като спортист“, казва Иванов.

Двамата са тандем 17 години. А при дебюта си на международен форум печели печели сребро в индивидуалната надпревара и е първи на двойки на турнир в Гърция 4 сезона по-късно.

Като всеки спортист, и Ясен бил пред дилемата дали да не се откаже в труден момент. Кръстопътят е през 2012-а, когато получава тежка травма – страда от дискова херния, заради която в повечето случаи състезатели прекратяват кариера. Но се подлага на операция, за щастие успешна. А желязната психика, която има, отново му помага да преодолее страха от болката и падането.

И въпреки, че спортът е доста рисков, Ясен разкрива, че не си пада по особено екстремните изживявания. Дори тръгва, но не посмява да скочи с бънджи. А за да поддържа форма опитва от футбол, баскетбол, тенис на маса, та дори тенис на корт.

Повечето негови колеги продължават кариерата си в цирка, където акробати и състезатели по скокове на батут вървят като „топъл хляб“. Но Ясен не вижда бъдещето си на цирковата арена.

„Прекалено е лесно – казва националът. - Там е добра възможност за печелене на пари, много пъти са ме канили. Но искам да постигна нещо значимо за България в този спорт, а именно да се класирам за олимпиада. Сериозно предизвикателство, но съвсем реалистично. Никога досега не сме били близко толкова близко до тази възможност.“

От пет години талантът е щастливо влюбен в своята половинка Антония, която носи неговата фамилия, но е чисто съвпадение. Двамата още не са женени, макар че живеят под един покрив от 2 години. Тя работи в частна фирма и се занимава с подбор на кадри. Макар че е далеч от спорта, който е твърде неразбираем за нея, девойката не спира да го подкрепя и да го тласка да продължи да се занимава с батут. И в „името на спорта“ стоически приема дългите му отсъствия, заради продължителните лагери и състезания в чужбина.

А усилията и успехите на Ясен са оценени и от най-голямата фирма за спортна екипировка. Българинът е избран от „Евротрамп“ и вече 6 години е едно от рекламните лица на  компанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена