Ново огнище на големия пожар край Реброво

В света има 70 милиона бежанци, рекорден брой след Втората световна война

Тръмп: Идеята за закупуване на Гренландия е „стратегически интересна“

Прокуратурата ще поиска постоянна мярка задържане под стража за Мартин Трифонов

На 19 август 2019 да почерпят

Земетресение от 5,9 в Западния Тихи океан

Двама каякари оцеляха, след като ледник се разцепи пред очите им в Аляска (ВИДЕО)

Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

Арестуваха французин, превозвал тялото на жена си в куфар заедно с двете си деца

Пожарът край Реброво е локализиран Няма опасност за населението в околните села, съобщиха от МВР

Служители на БГ ТОЛ намериха двама бежанци, укрили се в багажника на автобус 

Недостиг на гориво, храни и лекарства Прогнозата се съдържа в таен доклад на британското правителство

Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

Километрично задръстване в района на „Дунав мост“

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

1. Информационната война срещу българите

Добре би било да се проследи как с увеличаването на грантовите инвестиции в определени медии страната все повече изостава в класациите за свобода на словото

Четвърта година България е поле на открита „хибридна“ война. Парадоксалното в случая е, че атакуващите са формалните партньори на страната ни, което не пречи атакуваните да бъдат както отделни субекти и в цялост – онези българи, които си позволяват да имат различно от натрапвания им „хибриден“ модел на мислене, т.е. мнозинството от българската нация.

Самата подготовка за „хибридната“ война започна преди повече от две десетилетия и се изразява в четири ключови за държавата направления – политическо представителство и държавно управление; правосъдие и съдебна власт; икономическо развитие и финансова независимост; културно-национална идентичност, образование и обществено развитие.

Важно място в областта на културно-националната идентичност, образованието и общественото развитие заема медийната свобода. За държава с мащабите на страната ни ключово за водещите „хибридната“ война срещу българите е овладяването на източниците, от които гражданите се информират. Нещо, което нито е много трудно, нито изисква сериозни инвестиции. Достатъчно е да контролираш редакционната политика на трите водещи национални телевизии, общественото радио, а във времената на интернет – и да направляваш съдържанието на мрежа от сайтове, които само привидно са „независими“ един от друг, а всъщност координирано манипулират нацията.

Скритите зависимости в медиите

Дори и за тези, в чиито приоритети не влиза защита на правото на безпристрастна информация, е видно, че от присъединяването на България към Европейския съюз преди десет години на медийния терен се води битка за неговото подчиняване и изкривяване в полза на водещите „хибридната“ война срещу българите.
Като основни оръжия за този поход се явяват мрежата от сайтове, собственост на двама български олигарси – Иво Прокопиев и Огнян Донев, както и на Стоянка Георгиева, бившата говорителка на бившия премиер Иван Костов. Електронните издания „Капитал“, „Дневник“, „Клуб Z“, „Медиапул“, както и формално „независимите“ от въпросната група – „Офнюз“, „Правен свят“, „Терминал 3“ – играят ролята на медийни бухалки, с които политически и властови опоненти, икономически конкуренти и което е най-страшното – всеки, дръзнал да има различно мнение от това на „официозите“, бива подложен на медиен линч, рушене на репутация или откровени клевети.

Въпросните „медии“, често ползващи похватите на рекетьорските улични бригади от средата на 90-те години на миналия век, освен да обслужват прекия интерес на скритите и явните си собственици имат за задача и изкривяване на дневния ред на обществото, за което им е нужен друг информационен канал – масов и общодостъпен. У нас въпреки напредъка на интернет медиите и социалната комуникация мнозинството от активните граждани продължават да се информират предимно от телевизиите.

За масовата аудитория остава скрита и непонятна методиката, по която зададени от медиите бухалки на олигархията определени „гледни точки“ намират контролираното си развитие в трите най-големи телевизии – Би Ти Ви, Нова и БНТ.

Корелацията между „малките“ онлайн медии и „големите“ телевизии се осъществява без абсолютно никаква регулация, от което несъмнено губещ е зрителят, който, оставен без право на избор, става лесна жертва на търсената манипулация. Част от обяснението – как се постига тази скрита зависимост – може да се открие в системните и мащабни по своя размер инвестиции, които в изминалите години бяха направени в определена група български „медии“, чието съществуване отдавна е отвъд принципите на свободния пазар, както и чрез директното „купуване“ на известни телевизионни лица, продуценти и главни редактори, контролиращи редакционната политика на Би Ти Ви, Нова и БНТ.

Получава се така, че донорството за издания като „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“ от страна на превърналите се в нарицателни примери за открита търговия с влияние организации – като Фондация „Америка за България“ и Институт „Отворено общество“ на Джордж Сорос, Програма „Фулбрайт“ – се съчетава с финансиране на продукции на определени лица от обществената БНТ, на продуцентската къща на водещи в частната Нова телевизия или пък осигуряването на „безплатни“ обучения на журналисти от другия ключов източник на информация за българина – Би Ти Ви.

Връзката между грантовете и сриването на медийната свобода

Интересното в тази ситуация е, че точно тези групи медиатори на общественото мнение, свързани в мрежи от скрити и видими зависимости, неведнъж са изказвали своята неудовлетвореност от сриването на България в класациите за медийна свобода. Добре би било да се проследи как с увеличаването на грантовите инвестиции в определени медии страната все повече изостава в класациите за свобода на словото.

Ползата от едно „безплатно” обучение – 20 години по-късно

Примерите за зависимостите на ключови фактори в телевизиите, а и в общественото радио наистина са предостатъчно много, за да е видно, че „хибридната“ война срещу българите би била невъзможна, ако в нея не участват наши сънародници, ползващи се с облагите на своята служба в името на чуждия интерес.

Особено показателен пример в този контекст е Венелин Петков – известен на зрителите на частната Би Ти Ви като дългогодишен водещ на новините и репортер с афинитет към военната тематика и промотирането на отбранителните способности на НАТО. Съвсем скоро ще станат три години, откакто Петков е директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ в Би Ти Ви.

Малко известен факт е, че през 1996 г. Венелин Петков получава възможност за обучение в САЩ, разноските за което са платени от Програма „Фулбрайт“. Оказва се, че 20 години след обучението идва времето за връщане на жеста за направената инвестиция. Преди броени месеци мними представители на „чуждестранен“ инвеститор в България използваха новините на Би Ти Ви именно, за да повлияят при разрешаването на търговски спор с българска компания (става дума съдебните дела между „Техномаркет“ и „Глориент инвестмънт“).

Вероятно никой от милионите зрители, които са гледали въпросния репортаж в управляваните от Венелин Петков новини, не знае, че един от двамата представители на „чуждестранния“ инвеститор е Дейвид Хемпсън. Достолепен притежател на американски паспорт, живеещ от години в България, понастоящем лобист, а в близкото минало – осем години член на борда на Програма „Фулбрайт“ за България – същата, която е платила обучението в САЩ на днешния главен редактор на новините в Би Ти Ви Венелин Петков преди 20 години.

И тъй като Би Ти Ви е собственост на американска корпорация, по всички стандарти на най-демократичната страна в света новият главен изпълнителен директор на телевизията Флориан Скала трябва да е наясно и с недотам видимите зависимости на членове на мениджърския екип на медията.

Как се водят информационните войни чрез БНТ, Нова телевизия и БНР и защо правосъдието е водеща тема за „медиите“ на олигархията – четете в следващ брой.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. И това го пишете ВИЕ от Труд където всяка втора статия ви е за новия танк на Русия…или за самолетоносачът. И не го пиша това за първи път. Също така се търпят и очевадно платени про-руски тролове като Велемир и комент които няма да пропуснат да се изкажат и на тази статия… Относно фондът Фулбрайт, няма много такива в България а и преди 20 години работа за една услуга по-късно излиза, че едва ли не този фонд обучава един човек за да може да му извърши услуга по-късно. Отделно където колкото американски фондове има толкова и руски и всеки нормален би се записал да учи в чужбина за сметката на такъв фонд. Смешна статия. И как само е написано частната телевизия Би Ти Ви… ми каква да е като имаме само една държавна и това и кучетата го знаят.

  1. Туй го пишат с надеждата некой малко по-тъп олигoфрен от дe6илчетата ти да вземе да се замисли… а ти си пий хаповете демeнцийо сенилна.

   1. Е да де… Той точно това ер направил – замислил се е. Едва ли има ИДИОТ на света, който да проведе БЕЗПЛАТНО обучение на някого, като се надява, че след 10 години ще ползва преференции. Колкото до частта за въоръжението на Русия – също е прав. Само за последните три месеца статиите за „непобедимото“ руско оръжие са над 20. А сме в НАТО, все пак… „Непобедимото“ е в кавички, защото самото понятие – непобедимо оръжие – е оксиморон. Нищо не намеквам за Авганистан и Чечня! Колкото до твоите мантри – следвай си опорните точки. За велемирка и двете и мозчни клетки не ми се пише…

  2. Стрино petroha, за какви руски тролове и НПО-та говориш ма? България би могла да вземе пример от Русия и да забрани чуждите агенти, за да не промиват мозъците на населението. От появата на САЩ в политическия и икономическия живот на България народа ни мизерува и гладува, а по-лошото е, че става още по-лошо благодарение на САЩ. Ако продължи така, скоро България няма да я има заради изродите от САЩ. България трябва да тегли една майна на САЩ, ЕС и НАТО, за да оцелее.

 2. Венелинчо заекващия от притеснение голяма гад се оказа. Ами оназ голямоглазестата дето му беше колежка в новините къде остана. Голямо пиче беше евала

  1. Коя е тази голямоглазестата бе, Иванич?

 3. Опа, петрова изрева на умряло, явно настъпиха децата на капитан Грант по мазола.

 4. Статията е много точна и навременна, че от кога медиите не са третата власт??? Няма защо да се лъжем, какво бе – Радио „свободна“ Европа, създадено след края на ВСВ и финансирано от правителството на САЩ. До 1972 година радиото е било финансирано и от ЦРУ. Не съм измислил аз, делимата днес в Щатите – С Тръмп или ЦРУ, и наистина Кастро доживя до 90 въпреки многото заговори на ЦРУ. Радио Би Би Си бърбори от 1922г. Една от „Емблемите на прехода“ Анастасия Мозер, от съвременниците ми кой не познава гласа и от преди прехода, и е окичена с орден Стара планина от Плевню. Нищо лично срещу нея въпреки, че си имах собствено мнение, за Запада като цяло, но ще споделя, че през живота си за първи път видях просеци по улиците на Запада, както и крещящ лукс но достижим за малко хора. Земеделката не съм я слушал с възхищение, но не всичко което представяше по ефира съвпадаше с действителността. Надявах се, че ще убедени земеделците, в памет на баща си, но се получи до дребнавост обратното.

  1. „Надявах се, че ще убедени земеделците, в памет на баща си, но се получи до дребнавост обратното.“ – България винаги е затъвала още повече, когато земеделци са били във властта. исторически факт.

 5. В България предателството на националните интереси, чрез използване на грантови схеми и грантово зависими послушковци е издигнато в държавна политика.
  Време е да се отърсим от тази форма на неоколониализъм.
  Браво на „Труд, че открито заявява тези скрити гранто-зависимости, това е първия етап от борбата с тях.
  Дерзайте „Труд, подкрепяме ви !

 6. Поздравления за статията ! Рядко в България може да се чуе истината за родната „демокрация“, манипулирането на медиите от чужди посолства и за предателството на националните интереси срещу пари и облаги на родни „бизнесмени“ и политици. Поздравление и за в. Труд, който я публикувал !

 7. Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“

 8. ѝрно си пише газетата и граматически и стилно ,за разлика от селкорите.Правдива статия.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.