10 милиона лева за Хитрино отпусна правителството (обзор)

Десет милиона лева помощ за Хитрино гласува Министерският съвет на извънредното си заседание.

Сумата е разделена на две - 5 милиона лева ще отидат директно в бюджета на местната управа. Те са предвидени за изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонт на общинска собственост, включително инфраструктурата.

Другите пет милиона са за социалното министерство, което ще ги прехвърли във фонд „Социална закрила“. Оттам ще се финансират програми за населението на Хитрино, като плановете ще се предлагат от общината.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обясни, че разделението се налага, защото част от дейностите, необходими за възстановяване на населеното място след взрива, по закон не могат да бъдат извършени от кметството.

„Лекарства, храна, лечение - всичко това трябва да мине през министерството (на социалната политика - б.а.). Водихме разговори и с Европейската комисия. Още днес ще ни дадат възможност по две от програмите - за транспорт и за селските райони - да преведем европейски пари за инфраструктурата“, обясни министър-председателят. Той добави, че средствата ще отидат директно за пострадалите хора и децата, останали без родители.

В същото време от специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт обявиха, че има данни влакът да е навлязъл в гарата с по-висока скорост от разрешената за участъка. Бойчо Скробански от звеното обясни, че все още е рано да се каже дали това е основната причина за дерайлирането и взрива.

Пред „Труд“ председателят на Асоциацията на българските железопътни превозвачи Симеон Ананиев коментира, че причината може и да е другаде.

„Превозът на опасни товари е строго регламентиран в българското и европейското законодателство. Композициите с подобни товари не бива да се отбиват в коловози, те трябва да се движат само по т.нар. магистрални железопътни линии. При разследването на тежкия инцидент би следвало да се провери има ли нарушения на наредбата за превоз на опасни товари“, обясни Ананиев.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов каза, че според него вследствие на транспортно произшествие се е получил пробив в една от цистерните на влака.

„Заради това се е стигнало до облак - т.нар. загазяване на целия център на Хитрино и после искра го е възпламенила. За искрата има много възможности, може и да е контактната мрежа, всичко е възможно“, каза Николов.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова предупреди, че опасността в населеното място остава висока. Бъчварова отново бе на мястото на взрива.

„29 души в нощта срещу понеделник са работили интензивно и благодарение на това пет от цистерните са пренатоварени. Екипите работят, за да се справят в по-кратки срокове, но действията трябва да са много внимателни, защото рискове има. Надявам се на разбиране от жителите“, каза още Бъчварова. Тя уточни, че не бива да се говори за 10 дни време на пренатоварване и отрязан достъп до селото: „Мисли се за по-бързо завръщане на хората по домовете им.“

„Вече 292 семейства са получили еднократната помощ в размер на 325 лева“, обяви областният управител на Шумен Донка Иванова. Тя оглавява областния кризисен щаб. Иванова припомни, че засега хората от Хитрино и околните села не бива да пият вода от чешмите, а бутилирана.

От МВР-Шумен съобщиха, че ще съдействат на жителите на Хитрино за издаване на лични документи и шофьорски книжки, които са изгубени или унищожени. Общинската администрация ще изготви списъци на жителите на селото, които са в това положение.

 

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов:

Надявам се скоро да приключим с цистерните

„Ако продължим с това темпо, се надявам доста по-скоро да приключим с източването на цистерните в Хитрино“, каза премиерът в оставка Бойко Борисов в началото на извънредното правителствено заседание вчера.

Събирането на министрите започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите. „Вече максимално ускорихме източването на цистерните“, обясни Борисов.

Той уточни, че в нощта на неделя срещу понеделник са източени четири цистерни, а „сега има малка авария с една от тях“.

Според Бойко Борисов с ускоряването на темпото на източване на цистерните ще започне разчистването на терен и връщането на хората в Хитрино.

„Малко по-оптимист съм в сферата на процедурите, които се провеждат“, каза министър-председателят и обясни, че се стараят и да не пресират хората и експертите, които участват в операцията на място, защото рискът е голям.

 

Петър Москов: Има опасност за живота на четирима от пострадалите

Все още има опасност за живота на четирима от пострадалите в Хитрино, които са настанени във варненски болници. Това заяви здравният министър в оставка Петър Москов. По думите му здравната система е реагирала адекватно. „Извлякохме  съответните поуки, за да може за в бъдеще системата отново и дори още по-бързо и координирано да може да реагира“, посочи той.

 

Владислав Горанов: Отпуснахме парите от централния бюджет

„Десетте милиона лева, които държавата отпусна на днешното извънредно правителствено заседание, идват от централния бюджет. Средствата са разделени условно на две направления. С 5 млн. лв. ще бъдат заверени сметките на общината за възстановяване на общинска инфраструктура, публична общинска собственост; 5 млн. лв. допълнителни разходи са утвърдени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика“, обясни министърът на финансите в оставка Владислав Горанов  и допълни, че изцяло разрушените къщи в селото са 26.

 

Зорница Русинова: Общината трябва да разработи социална програма

„Надявам се в следващите една или две години с адекватните действия, които предприемаме сега, да възстановим нормалното битуване и живота в Хитрино. Законът за социално подпомагане ни дава възможност през фонд „Социална закрила“ общината да разработи социална програма в случай на подобна ситуация, в която е важно да посрещнем нуждите на хората. Съвместно със социалното подпомагане с екип на общината до петък ще възложим подготовката на такава програма“, посочи социалният министър в оставка Зорница Русинова.

 

Томислав Дончев: Съвземането на селото ще отнеме месеци

„Чисто морален ангажимент е държавата да помогне, защото при инцидента е използвана държавна инфраструктура. Но ако се окаже, че има виновен, държавата и кметството ще си търсят обезщетенията. Сега обаче няма време да се чакат съдебни процедури“, заяви  вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. По думите му дори при брилянтна организация съвземането на Хитрино ще отнеме месеци.

 

 

Коментари

Задължително поле