10 спектакъла за седмица в Шумен

Двамата селекционери Илко Ганев/вдясно/ и Катерина Георгиева

За първи път връчват Награда на публиката

Шуменци и гостите на града ще могат да видят на сцената на ДКТ "Васил Друмев" 10 спектакъла за седмица по време на Театралния фестивал „Нова българска драма“, който се открива в събота. Шест от хитовите заглавия, избрани от селекционера Илко Ганев, ще се надпреварват за награди. За първи път тази година думата ще има и публиката, която ще връчи свой приз. След всяко представление зрителите ще попълват анкетни карти и така ще определят най-добрия спектакъл.

Надпреварата е между танцовият спектакъл "Кукери" на домакините от ДКТ "В.Друмев", "Божан, Петър и Павел" по "Гераците" на Драматичен театър-Ловеч, "Цигуларката на Бога" от Стефан Цанев, театър "Любомир Кабакчиев", Казанлък, "Дом за овце и сънища" от Здрава Каменова на Сдружение „36 маймуни", "Жените от портокаловите градини" от Оля Стоянова на ДКТ-Стара Загора и "Луда трева" по текстове на Йордан Радичков на ТР „Сфумато”, София.

Освен тях, публиката ще може да види и две чуждестранни постановки на Общински театър Нюлюфер от град Бурса „Оркестър Титаник“ по Христо Бойчев и на Държавен драматичен театър от град Озургети, Грузия, който гостува с „Целувката“ от Анна Петрова. В съпътстващата програма са и документалният спектакъл „Апарт” на Илко Ганев на театър „Азарян” и „Ами сега!!!” от Димитър Маринов на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов".

Четири от общо 17 кандидатствали заглавията ще се състезават в направление "Авторски прочит", според селекцията на Катерина Георгиева. За наградата за драматургия конкуренцията ще е между: "Ръкавица" от Пресиян Кузов, "Костенурка върху ябълка" от Филип Илчовски, "Тройка" от Малин Маринов и "Дъхът на дявола" от Цвета Ерменкова.

Жури с председател театроведът проф. Виолета Дечева ще определи най-заслужилите. Голямата награда е 2 000 лв., останалите премии са между 500 и 700 лв. Най-голямото признание обаче, е самото участие в престижния фестивал, каза селекционерът Илко Ганев, който вече получавал телефонни обаждания от недопуснати.

Коментари

Задължително поле