10 хил. евро повече за жилище в София

Поскъпването на жилищата доведе и до покачване на наемите в София.

Наемите в Студентски град са 650-750 лв. на месец

Продават апартаменти в западната част на града, за да се преместят в южната част

Сделки сключват и хора на 25 години

Има имоти в София, които сега може да бъдат продадени с около 10 хил. евро по-скъпо отколкото през миналата година, казват брокери. Но промените в цените на имотите варират в много широки граници според квартала и състоянието на всеки конкретен апартамент.

Поскъпването на жилищата в София води и до покачването на наемите. Преди една година в столичния квартал Студентски град е можело да се наеме апартамент за 550-600 лв. на месец, а в момента наемите са около 650-750 лв.

Най-много сделки има с тристайни апартаменти. Хората най-често купуват жилища, в които да живеят със семейството си, но някои купуват апартаменти и с цел инвестиция. Най-голямо е търсенето на жилища ново строителство. А най-предпочитаните от купувачите столични квартали са южните райони. Цените на апартаментите в тях са доста високи. Затова много купувачи се насочват към западните и източни квартали на столицата.

Освен заради по-ниските цени, много хора купуват имоти в западната част на София, просто защото са израснали там и искат следващото им жилище да бъде в района. Но има хора, които продават жилище в западната част на София, за да се преместят в нов апартамент в южните квартали. Хората гледат на жилището не само като на пространство, в което живеят. За много хора е важно да живеят в престижен квартал. Затова хора с финансови възможности сменят стария си апартамент с по-голям в по-престижен район на столицата.

Жилища купуват както млади хора, така и такива в напреднала възраст. Има хора на 25 години, които търсят първия си собствен дом. Най-често те имат стабилна работа с високи доходи и искат да инвестират парите си в имот преди цените да са нараснали още повече.

Някои купувачи държат жилището да бъде завършено и да има акт 16. Но други предпочитат да купят имот “на зелено” заради по-ниската цена. Средната цена “на зелено” в района на Студентски град и Малинова долина е 1500 евро на квадрат, докато цените на апартаментите с Акт 16 са поне 1800-1900 евро на квадрат. Но цените на много апартаменти в южната част на София са над 2000 евро за квадратен метър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти