1000 евро на месец за стая в Ибиса

Собствениците на имоти в Ибиса предпочитат да ги отдават под наем на туристи.

Наемите са твърде високи за местните жители

Предпочитат да отдават на туристи

Наемите на жилищата на испанския остров Ибиса стават твърде високи за местните жители. Наемът на единична стая е между 700 евро и 1000 евро на месец, а за скромен апартамент искат около 1500 евро, пише ВВС. Това кара някои от местните жители да живеят в колите си. Други местни жители живеят в палатки или в изключително скромни споделени жилища.

Основната причина за състоянието на пазара на имоти в Ибиса, е че за собствениците е по-доходоносно да отдават апартаменти под наем на многобройните туристи за краткосрочно настаняване, вместо на местните жители. Според местните закони жилища без ваканционен лиценз може да бъдат отдавани под наем поне за срок от шест месеца. Но много собственици нарушават това правило и отдават имотите краткосрочно.

Исабел, която работи като касиерка в супермаркет, и партньорът є, който работи в петзвезден хотел, трябвало да се изнесат от апартамента си под наем, когато той бил продаден. Оттогава те живеят със свекървата на Исабел. Със семейството є обмислят да се върнат в континенталната част на Испания само заради жилищното положение. Заплатите в Ибиса нарастват, но не толкова, колкото наемите. “Проблемът в други части на Испания е, че няма много работа. В Ибиса има колкото искате работа, но няма място за живеене”, отбелязва Исабел. Безработицата в град Ибиса, главният град на острова, е малко под 5%, спрямо 8% в Мадрид или 19% в столицата на Андалусия Севиля.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти