11-годишно дете почина в столичния квартал "Ботунец", задавило се с пионка от игра

Снимка: Архив

11-годишно дете почина в Ботунец, след като се задави с пионка от игра, съобщи Дарик.

Родителите го отвели в местната поликлиника, но там нямало лекар.

По думите им – то починало докато чакало линейка, която закъсняла. От Спешна помощ обаче не потвърдиха тази информция.

Пред спешния филиал в квартала се породи недоволство от страна на близките на семейството, което е приключило след намеса на органите на реда.

По информация на близките 11-годишното момче си играело в дома, когато глътнало пионка от игра и започнало да се задушава. Майката веднага го завела в спешния център в поликлиниката в „Ботунец”, но там нямало лекар.

Семейството твърди, че детето е починало, докато родителите чакали линейка над 40 минути. Катя Сунгарска, говорител на столичния Център за спешна медицинска помощ, отрече пред Дарик тази информация като се позова на документи.

„В 14.02 получаваме сигнал за 11-годишно дете, което се задушава. Най-вероятно е погълнало чуждо тяло, повръща кръв. В 14.03 изваждаме екип от друг адрес и веднага го пренасочваме към детето. В 14.08 се обажда лелята на детето и казва - „ще го закараме в болнично заведение, отказваме сигнала“. В 14.16 минути нашето медицинско лице във филиала ни в Ботунец ни се обажда и ни казва, че дете в много тежко общо състояние, посиняващо, с много нисък пулс е закарано в нашия филиал там.

До нас, доколкото разбирам, се намира входът на ДКЦ-то, но няма време да се викат лекари и специалисти, затова тя започва веднага реанимационни действия, но детето е било наистина в много тежко състояние и е починало. Междувременно, разбирайки каква е ситуацията, завеждащият на смяната се обажда в линейката, която беше така или иначе насочена към адреса на детето и я пренасочва към филиала в Ботунец, ако може да окаже помощ. Праща и втора линейка от града.

За съжаление обаче детето вече е починало. Пристигат и двата екипа на място, но детето вече е починало, било е в много тежко състояние. Какво точно се е случило, как се е случило, каква е причината детето да загуби живота си вече може да установи единствено и само аутопсия.”

Малко по-късно пред деня голяма група хора са се събрали пред местния филиал на Спешна помощ, откъдето пък сигнализирали полицията и до напрежение не се стигнало. От здравното министерство информираха Дарик, че по случая вече е назначена проверка.

Коментари

Задължително поле