11 души са загинали при протестите в САЩ (ВИДЕО)

Най-малко 11 души са загинали по време на протестите и свързаните с тях безредици в САЩ, предизвикани от смъртта на Джордж Флой.

Жертвите са жители на градовете Чикаго, Детройт, Омаха, Девънпорт, Окланд и Луисвил.

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на много места в САЩ осма поредна вечер на протести заради смъртта на цветнокож мъж при задържането му от полицаи в Минеаполис.

Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в Ню Йорк, където освен това отново бяха разграбени магазини. Големи протести и шествия имаше също в Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта и Сиатъл.

Протестите за смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис и на други жертви на полицейско насилие като цяло бяха мирни през деня вчера, след залез слънце тълпи се отдадоха на мародерство, вандалски прояви и палежи.

Министерството на отбраната на САЩ прехвърли около 1600 войници в района на столицата Вашингтон след няколкото дни на съпътствани от насилие протести в града. По-рано президентът Тръмп заплаши да използва армията срещу демонстрантите, които нарече "разбойници".

В Хюстън, щата Тексас, родния град на Джордж Флойд, 60 000 души се включиха в шествие в центъра в памет на "благия гигант", както го нарече един от тях.
Флойд, който почина на 46-годишна възраст, е прекарал по-голямата част от живота си в исторически квартал на Хюстън, населен предимно с цветнокожи. Той се преместил преди няколко години в Минеаполис, където си намерил работа.

 

Коментари

Задължително поле