114 години независима България: Празникът завърши с тържествена заря-проверка (ВИДЕО)

Във Велико Търново се проведе тържествената заря-проверка по случай 144-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

В началото на церемонията бе изчетен пълният манифест, с който през 1908 година княз Фердинанд влиза в двора на църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново и провъзгласява страната ни за независима. Затова и до днес старата столица на страната ни е център на честванията.

Даниел Панов, кмет на община Велико Търново, заяви, че съвременните българи трябва да вникнем в мъдростта и уроците на нашите предци и да не позволяваме да бъдем разделяни.

"На 22 септември 1908 г. в Търново всички камбани ехтят в празничен звън. Хората се прегръщат щастливи по улиците. Днес отново съпреживяваме тези чувства. Днес пред нас отново оживява образът на цар Фердинанд, който тук, в историческата и духовна столица на България с манифеста си обявява волята на целия българки народ - държавата ни сама да определя своя път на развитие. Колкото и години да минават, 22 септември и независимостта ще носят ярка светлина на нашия народ, на нас, на децата ни, на бъдещите поколения. Дълбок поклон пред героите, пред онези, заради чиито дела ние днес живеем в свободна, обединена и независима европейска България! Наш дълг е да ги прославим", каза Панов.

Слово произнесе и служебният министър-председател Гълъб Донев:

"Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ, е възглас, който сякаш чуваме и днес, макар и с огорченията и разочарованията. Освобождение, съединение и независимост са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с първата българска държава, създадена през 681 г."

Донев призова да не забравяме завета за единение, оставен ни още в началото на първата българска държава.

"Нека следваме примера на българските държавници, които свободата независимостта и суверенитета България издигаха в свое верую. Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението. Преуспяването на България е споделената ни цел. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!", каза премиерът.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/456728129576189
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България