12 оркестъра се събират на фестивал на духовите музики в Монтана

Празникът отбелязва 30 години от началото на музикалната изява

16-ти международния фестивал на духовите оркестри “Дико Илиев” ще се проведе в Монтана от 8 до 10 юни. В града край река Огоста ще гръмнат в хор медните тръби на 12 български и чужди състава.

Музикалният празник, който тази година отбелязва 30 години от създаването си, се провежда под патронажа на Министерството на културата и е оценяват от специалистите като представителен за българската култура и насърчаващ културните контакти между народите.

На фестивала ще свирят едни от най-добрите български оркестри, част от тях придружени и от мажоретни състави. Концерти по площадите и улиците на Монтана ще изнесат Гвардейският представителен духов оркестър към Национална гвардейска част , Софийският духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „Искър“, Представителният младежки духов оркестър и мажоретен състав – Ловеч, Младежкият духов оркестър с мажоретен състав - Ботевград, Представителен общински духов оркестър с мажоретки - Троян, Представителният мажоретен състав „Светла“ – Елин Пелин, Духов оркестър «Дико Илиев» към Народно читалище «Разум 1883» и Мажоретният състав към Общински младежки дом - Монтана, и разбира се любимците на публиката в града домакин „Vivo - Монтана“.

За фестивала ще пристигнат у нас и три чужди оркестъра от Полша, Румъния и Черна гора. Градската музика на Будва е първият оркестър от Черна гора, който ще участва в Дико-Илиевите празници и ще представи класически творби на Василий Агапкин и Дмитрий Шостакович, оркестрови варианти на Scorpions, „ABBA Gold” и и други поп и рок парчета, черногорска музика и „Дунавско хоро” и марша „Сливенци при Драва” от Дико Илиев. Духовият оркестър на град Могилно – Полша, за пръв път участва в международен фестивал и в програмата му са освен полска музика са включени и композиции на Орлин Бебенов – един от авторите, печелили награда в Конкурса за нови творби за духов оркестър, организиран от Община Монтана.

Колорит в тазгодишното издание на Международните празници на духовите оркестри ще внесе оркестър „Яковений” от Ворона – Румъния. Групата ,съставена от млади музиканти, изпълнява оригинални народни мелодии. В първия ден на празници на духовите оркестри – 8 юни, в Монтана ще се проведе и регионална изследователска краеведска конференция на тема „Музика за векове”, организирана от библиотека „Гео Милев”. Тогава ще бъде открита и изложбата от Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”. В експозиционна зала „Кутловица” ще бъдат подредени рисунки на деца от 34 държави.

Коментари

Задължително поле