Екатерина Захариева: Готови сме за коронавируса

Д-р Иван Кокалов: Психозата около коронавируса е по-силна от заплахатата

Министър Каракачанов: Генерал Боцев беше мъж на честта и боец

Българите, блокирани в хотел в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес

Няма положителни проби за коронавирус у нас

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България, но има безпрецедентна подготовка

Турция вече няма да спира потока от сирийски бежанци към Европа

Канада спира охраната на принц Хари

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия по строителство „Кольо Фичето“ в Бургас, пред „Труд“: Добрият учител строи мостове до учениците и родителите им

Стивън Сегал глобен с над 314 000 долара

Три държави в Европа съобщиха за първи случаи на коронавирус

Спад в новите случаи на коронавирус в Китай

Японският премиер обеща да защити икономиката от влиянието на коронавируса

Анкара отговори с бомбардировки след смъртта на 22 турски войници в Сирия

Ето какво ни носи времето днес

12 оркестъра се събират на фестивал на духовите музики в Монтана Празникът отбелязва 30 години от началото на музикалната изява

16-ти международния фестивал на духовите оркестри “Дико Илиев” ще се проведе в Монтана от 8 до 10 юни. В града край река Огоста ще гръмнат в хор медните тръби на 12 български и чужди състава.

Музикалният празник, който тази година отбелязва 30 години от създаването си, се провежда под патронажа на Министерството на културата и е оценяват от специалистите като представителен за българската култура и насърчаващ културните контакти между народите.

На фестивала ще свирят едни от най-добрите български оркестри, част от тях придружени и от мажоретни състави. Концерти по площадите и улиците на Монтана ще изнесат Гвардейският представителен духов оркестър към Национална гвардейска част , Софийският духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „Искър“, Представителният младежки духов оркестър и мажоретен състав – Ловеч, Младежкият духов оркестър с мажоретен състав – Ботевград, Представителен общински духов оркестър с мажоретки – Троян, Представителният мажоретен състав „Светла“ – Елин Пелин, Духов оркестър «Дико Илиев» към Народно читалище «Разум 1883» и Мажоретният състав към Общински младежки дом – Монтана, и разбира се любимците на публиката в града домакин „Vivo – Монтана“.

За фестивала ще пристигнат у нас и три чужди оркестъра от Полша, Румъния и Черна гора. Градската музика на Будва е първият оркестър от Черна гора, който ще участва в Дико-Илиевите празници и ще представи класически творби на Василий Агапкин и Дмитрий Шостакович, оркестрови варианти на Scorpions, „ABBA Gold” и и други поп и рок парчета, черногорска музика и „Дунавско хоро” и марша „Сливенци при Драва” от Дико Илиев. Духовият оркестър на град Могилно – Полша, за пръв път участва в международен фестивал и в програмата му са освен полска музика са включени и композиции на Орлин Бебенов – един от авторите, печелили награда в Конкурса за нови творби за духов оркестър, организиран от Община Монтана.

Колорит в тазгодишното издание на Международните празници на духовите оркестри ще внесе оркестър „Яковений” от Ворона – Румъния. Групата ,съставена от млади музиканти, изпълнява оригинални народни мелодии. В първия ден на празници на духовите оркестри – 8 юни, в Монтана ще се проведе и регионална изследователска краеведска конференция на тема „Музика за векове”, организирана от библиотека „Гео Милев”. Тогава ще бъде открита и изложбата от Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”. В експозиционна зала „Кутловица” ще бъдат подредени рисунки на деца от 34 държави.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.