13 от Висшата лига хванати с кокаин и екстази

Everton's Belgian striker Romelu Lukaku (L) is pictured with Stoke City's English striker Saido Berahino (R) during the English Premier League football match between Stoke City and Everton at the Bet365 Stadium in Stoke-on-Trent, central England on February 1, 2017. / AFP PHOTO / Paul ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /

Футболната асоциация на Англия е хванала 13 футболисти от Висшата лига в употреба на наркотици в периода 2012-2016 година. Шефовете на футбола на Острова са защитили играчите и не разкриват имената им. На провинените дори им е осигурена рехабилитация, тъй като са употребявали кокаин и екстази като начин на развлечение.

Последният подобен случай е с нападателя Сайдо Беранио, чието име е единственото разкрито. Настоящата звезда на „Стоук Сити“ е изтърпял тайно наказание от 8 седмици в края на 2016 г. Това обаче не спря ръководството на „грънчарите“ да брои 12 млн. паунда през зимата, за да откупи правата на тогавашния футболист на „Уест Бромич“.

Футболната асоциация е един от малкото ръководни органи, които тестват играчи за употреба на наркотици за развлечение. Очаква се до 2018 г. да бъдат взети общо 5000 проби.

На коренно противоположна страна е контролът в Испания. Световната антидопингова агенция (УАДА) е обезпокоена от факта, че в Примера и Сегунда дивисион на практика не са правени допинг тестове през 2016 г. От агенцията са се надявали контролът да бъде от страна на ФИФА и УЕФА. Според медиите на Иберийския полуостров едва трима на 1000 футболисти са минали тест през текущия сезон.

Испанската агенция по защита на здравето в спорта заяви, че отсъствието на допинг контрол през 2016 г. е следствие от отказа на ФИФА и УЕФА да сключат договор с испанската агенция.

Коментари

Задължително поле