13 хиляди фирми в еврозоната застрашени от фалит заради COVID-19

13 хиляди фирми в еврозоната са застрашени от фалит заради кризата с COVID-19 , показва анализ на застрахователна компания. Според експертите това са малки и средноголеми компании, които още преди избухването на пандемията са били оценени като рискови, а в момента очакванията са, че няма да могат да издържат на новите икономически предизвикателства.

Актуализираната прогноза за Западна Европа е за увеличаване на несъстоятелностите с 16% за 2020 година спрямо предходната, въпреки усилията, които полагат правителствата за ограничаване на кризата. При песимистичен сценарий обаче ръстът може да достигне и до 20%. Най-тежко се очаква да бъдат засегнати бизнесите в Нидерландия, Италия и Испания с увеличение на фалитите съответно със 27%, 21% и 20%. Следват ги Франция, Обединеното Кралство и Белгия с нива от 11% и Германия с 9%.

Като най-рискови сектори са строителството, селското стопанство и услугите, но сред проблематичните попадат и търговията на дребно, производството на машини, автомобилният сектор и транспортът.

Според анализаторите оборотите на компаниите в еврозоната се очаква да се свият с между 15 и 25% в пика на COVID-19 кризата в зависимост от това дали той продължи един или два месеца. Прогнозата за цялата 2020 година е за намаление на оборотите между 12 и 18%.

Коментари

Задължително поле