14 българи чакат за трансплантация на бял дроб

oznor

Страната ни единствена в ЕС не осигурява на пациентите апарат за дишане у дома

14 души у нас чакат за трансплантация на бял дроб. Това съобщи доц. Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести по повод отказа на чужди клиники да извършват животоспасяващите операции на български граждани.

В момента здравното министерство търси начини да реши проблема, каза доц. Петкова. Според нея у нас сложните интервенции не се правят, тъй като е нужна финансова обезпеченост за изграждане на голям специализиран център. Средства са необходими и за подготовка на кадри и осигуряването на медикаменти, които спират отхвърлянето на присадения орган и лекуват инфекциите, поясни доц. Петкова по време на VII конгрес на дружеството в курорта Златни пясъци. Според най-важна е подготовката и проследяването на пациента, защото белият дроб контактува директно с околната среда и за разлика от бъбречните трансплантации при белодробните не може да се ползва техника, която да замени дишането.

На конгреса, в който участват над 400 специалисти и 26 чуждестранни лектори, стана ясно, че въпреки дългогодишната борба на пулмолозите България остава единствената страна в ЕС, която не осигурява на пациентите апарат за дишане в домашни условия. Наемът му за месец натоварва бюджета на болните с от 150 до 280 лв.

Коментари

Задължително поле