Стартира електронният прием за първи клас във Варна За първи път всички приети деца ще учат целодневно

Френската полиция задържа втори заподозрян за бомбеното нападение в Лион

Борисов: Партиите ще върнат парите, които са надвзели повече със субсидии

„Не подкрепям никого“ – седма „сила“ на евроизборите 58 301 са задраскали празното квадратче

Двама души са били ранени при стрелба в училище в Полша

Екстрадират във Франция нашенец, осъден на 3 години затвор

ГЕРБ печели евровота в селата БСП води само в малките градове

Ралица Паскалева кръсти сина си Максим в Йерусалим

Премиерът Борисов: Доволен съм от изборите, щом победихме при прякото участие на президента срещу нас

ЦИК на базата на 95,20% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,94%, БСП – 24,24%

БСП е трета на изборите в секцията на Корнелия Нинова

Вижте резултатите от евроизборите на базата на вота във всички държави членки

В Шуменско ДПС води, ГЕРБ пред БСП с 5%

ГЕРБ бие с 10% БСП във Варна

Мегз и Румен Рончев отново заедно

14-годишен ученик е осъден за обида на учител, нарекъл го „Госпожо“

Конфликт в коридора на българско училище доведе до съдебен прецедент. 14-годишен ученик е осъден за обида на свой учител.

Деветокласникът от Механотехникума в Пирдоп Теодор Александров е един от най-младите българи, признати за виновни от съда. Осъден е, защото използвал обръщението „госпожо” към своя учител – мъж. „Обърках се, исках да кажа: „Господине, здравейте”, обаче казах „госпожо”. Не съм искал. Той се върна, започна да ми вика: „Ти защо ме обиждаш?”, разказа Теодор по БТВ.

Учителят Ресми Бобев е преподавател по физическо възпитание близо 30 години. Твърди, че това не е първата обида от Теодор и след последния случай подал иск в съда.

В съдебното решение на районния съд в Пирдоп е отбелязано, че 14-годишният Теодор казал „унизителни за честта и достойнството на своя учител думи публично, като го нарекъл „госпожо”, с което му нанесъл обида”.

Историята става още по-заплетена, защото и ученикът, и родителите му също съдят учителя – за лека телесна повреда. Показват и запис от училищните камери. „Има доказателство, вижда се как Ресми Бобев напада сина ми”, казва майката на Теодор – Николина Александрова.

„Той се върна, почна да ми вика” „Ти защо ме обиждаш с „госпожо”, започна да ми налага удари. Пет пъти около корема ме удря и един шамар зад врата, падна ми шапката на земята. После ме избута настрани. Хвана ме се дясната ръка зад врата и с лявата ми бръкна в устата”, каза още ученикът.

„Да съм му бръкнал в устата? Опитах се да го хвана за брадата, за да го обърна, защото през цялото време той седеше с гръб към мен. Исках да чуя извинението му. Исках извинение от него. Исках да ме погледне в очите. Той постоянно се криеше, постоянно се дърпаше”, е версията на учителя.

На първа инстанция съдът в Пирдоп признава и учителя за виновен за нанасяне на лека телесна повреда. И двете присъди се обжалват.

След инцидента Теодор е преместен да учи в Златица, а учителят е порицан. „За деянието си г-н Бобев е получил забележка. От записа се вижда как той се опитва да хване ученика през рамо, не го удря и не го напада”, отбеляза директорът на училището Ненка Рашева.

„Много съм разочарована, това е случай, който е парадоксален и става въпрос за дете”, изтъкна майката на Теодор.

„Аз съм съгласен някой да ми удари един шамар, да ми бръкне в устата или в окото, ако може, но обидата… аз трябваше да им разкажа на тези родители приказката за лошата дума и мечката”, посочи още учителят Ресми Бобев.

Гражданските искове срещу непълнолетни са изключителна рядкост. Но случаят с Теодор и г-н Бобев показва, че конфликтите в училище могат да се решават и в съда. А най-ранната възраст, на която се носи съдебна отговорност у нас, е 14 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.