14-годишната Клара Хърванович: Всеки от нас „полита“, когато съумее да прости на някого

Всяка година, през септември, си мечтаем лятото да започне отначало. Точно такова е и усещането, което "носи" новият филм „Как се научих да летя“, чиято премиера е тази вечер (13 септември) от 19 часа в Дом на киното.

Лентата тръгва по родните кина на 16 септември.

„Филмът е копродукция на Сърбия, Хърватия, Словакия и България. В лентата продавачът на сладолед е нашият актьор Стефан Щерев“, каза на пресконференция пред медиите копродуцентът от българска страна Стефан Китанов. 

Другото българско участие е зад кадър, където по филма работи звукорежисьорът Момчил Божков, както и художник-гримьорите Петя Симеонова и Атанас Темнилов.

Лентата е семейна история, но по-скоро акцентът е към тийнейджърите и техните първи преломни моменти в живота, като първа целувка, лято извън семейството и непредвидени ситуации. Освен всичко това се прокрадва и мотивът за прошката и отчуждението, породено от една война, разделила семейства.

Главната актриса във филма е на 12 години по време на снимачния процес. Днес 14-годишната Клара Хърванович  казва, че вече е приела разпознаваемостта по улиците, но нейните приятели още не могат да свикнат с това. Тя сподели, че внимава и какво подбира да качва в своите профили в социалните мрежи, тъй като това вече е отговорно.

„Филмът е подходящ за хора от 6 до 66 години. Много ми е мило, че толкова хора и тук в България дойдоха и ми казаха нещо мило след първоначалната предпремиерна прожекция“, каза тя.

„Бяхме цяла група момичета, които едновременно участвахме на уроци по актьорско майсторство и по време на кастинга намалявахме. Истинският кастинг започна през април 2019-а, а аз избрах, че съм избрана за ролята през май 2020 година, а след това имахме 3-4 месеца репетиции“, сподели Клара.

Тук мотивът за последствието от войната в бишва Югославия показва разделението и прошката, която идва след цели 25 години.

„Донякъде тази част от историята е много лична, защото моето семейство също е смесено, тъй като всеки от родителите ми има произход от различни части на бивша Югославия. Вълнува ме историята и се опитвам да науча повече за това, какво е станало и защо се е получило това разделение. За мен основното послание във филма е за прошката. Аз се почувствах, че „летя“, когато простих на няколко човека от миналото си. Всеки от нас „полита“, когато съумее да се сдобри с някого“, по този начин младата актриса споделя и как самата тя тълкува заглавието на филма, в който участва.

Чаровната Клара заяви, че за в бъдеще не възнамерява да се изявява като  актриса. „Кино индустрията обаче ме привлича и искам да бъда част от нея и смятам да съм част от екипа, който е зад камерата“, довери тя.

„Как се научих да летя“ ще открие и 40-ото юбилейно издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна на 23 септември. 

Скоро се очаква на книжния пазар да излезе и книга, направена по сюжета на филма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино