15% от търговците ни удрят в грамажа

Инспектори на агенцията за метрологичен и технически надзор провериха 26 общински пазари в цялата страна.

Рекордьори по нарушения са два софийски пазара - в “Борово” и “Димитър Петков”

Хванаха 114 неизправни кантара

Инспектори връчиха 103 акта

Търговци по пазарите масово ни удрят в кантара, показаха проверки на Главна дирекция “Метрологичен надзор” на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

15 на сто от проверените везни са неизправни или това са 114 кантара от общо 801.

От началото на септември са проверени 751 търговци на 26 общински пазари и борси, които използват везни. 80 от неизправните кантари изобщо не са преминали изискваните процедури по одобряване на типа или оценка на съответствието със съществените изисквания към тях, за да бъдат използвани за измервания с цел търговски плащания. 34 пък не са преминали задължителната последваща проверка. Такава се изисква за везните в употреба и се осъществява ежегодно, което се удостоверява с определените за целта знаци, уточниха от агенцията.

Най-много измами са открити на два софийски пазара - в кв. “Борово” с 66% несъответствия на везните и пазар “Димитър Петков” с 40% несъответствия. Потребителите трябва да внимават, и когато пазаруват на Общински пазар “Младежка” в Пловдив, и общинския пазар в Монтана, където 41% от кантарите не отговарят на изискванията.

Почти половината от везните на общински пазар Берковица също са нелегални, както и една трета от тези на Стоковото тържище в Сливен.

За констатираните нарушения на търговците са съставени 103 акта за установяване на административни нарушения, като на още 9 търговци са изпратени покани за съставяне и връчване на актове.

Проверките ще продължат да се проведат ежеседмично до 30 октомври във всички региони на страната, заканиха се от метрологичния надзор. Те предупредиха, че пазарите, на които са установени най-много нарушения, ще бъдат обхванати с повторни проверки, с цел предотвратяване използването на неразрешени за търговски плащания везни.

Коментари

Задължително поле