15 пациенти преминаха успешно лъчелечение с киберножа в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

15 пациенти са преминали успешно лъчелечение с единствената в страната система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray, разположена в Клиниката по лъчелечение (КЛЛ) на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив през първите 100 дни, откакто модерният апарат заради през месец април тази година. „До момента са оперирани пациенти с доброкачествени тумори на мозъка или с единични метастази. Първоначално при нас се записват пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи. Сред тях са злокачествени новообразувания на носоглътката (назофаринкс), пириформения синус, окото и неговите придатъци (ретина, хориоидея, орбита), главния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система – хипофиза, епифиза, доброкачествени новообразувания на главния мозък и мозъчните обвивки, хипофиза, епифиза, както и вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костен череп”, обясни д-р Мария Влайкова, началник на клиниката по лъчечение на УМБАЛ „Свети Георги”.

От началото на месец юли обаче в най-голямата държавна болница в Югоизточна България вече се лекуват и пациенти с доброкачечствени и злокачествени формации на гръбначния стълб. За тяхното лечение се използва програмата SpineTracking, която позволява постоянно проследяване по време на облъчването. Съвсем скоро там ще се лекуват и пациенти с тумори на кости на таза. „До края на годината се предвижда да стартира лечение с кибернож и на пациенти с формации на подвижни органи, след поставяне на фидюшъли (импланти, които се поставят в и/или около тумор на меките тъкани, за да бъдат ориентация по време на облъчването. Обикновено се поставят под компютъртомографски контрол, което се извършва от хирургичните клиники. Става дума за първични и вторични злокачествени новообразувания на черния дроб и интрахепаталните пътища, белия дроб, простатата, надбъбречната жлеза, както и на доброкачествени новообразувания на черния дроб”, допълва д-р Влайкова.

Според началника на Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги” с въвеждането в експлоатация на CyberKnife изчезва необходимостта пациентите да се препращат към различни онкологични центрове в Европа, което забавяше и многократно оскъпяваше лечението им. „Убедени сме, че благодарение на новата роботизирана стереотактична система за радиохирургия ще допринесем за по-бързото и по-ефикасно лечение и значително ще подобрим лъчелечебните възможности за онкоболните пациенти в страната”, твърди д-р Влайкова. Киберножът представлява безболезнен, безкръвен и бърз метод на лечение, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани поради рязкото спадане на дозния градиент. Планира се с 4D компютър-томограф – симулатор, като се извършва fusion с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), стари образи от СТ или ПЕТ – СТ. Затова е добре на пациентите да се направят всички необходими образни изследвания, съветват от клиниката в Пловдив.

Коментари

Задължително поле