150 учители със заповеди за арест в Турция заради подозрение за връзки с Гюлен

Турция е издала днес близо 150 заповеди за арест срещу учители, заподозрени, че са използвали приложение за криптирани съобщения в интернет, което е служело на привърженици на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турските власти в организиране на опита за преврат на 15 юли. Това съобщава NDTV.

Близо 400 полицаи са предприели операция в Кайсери, Централна Турция, за задържане на 147 учители, обвинени, че са използвали мобилното приложение ByLock.

Учителите, които са били отстранени от длъжност след опита за преврат, са обвинени в "нарушаване на конституцията", "опит за сваляне на турското правителство" и "принадлежност към въоръжена терористична организация".

Някои от тях са задържани, посочва Анадолската агенция, без да уточнява броя на задържаните.

Турските власти смятат, че живеещият в САЩ Гюлен и негови последователи стоят зад опита за преврат в Турция. Според властите мобилното приложение ByLock е било използвано за координиране на пуча.

През юли турски отговорен представител заяви, че разузнавателната служба (МИТ) е започнала да дешифрира съобщенията, разменяни чрез приложението ByLock след май 2015 г. Според турския представител така са били идентифицирани десетки хиляди привърженици на гюленисткото движение, включително високопоставени военни.

Близо 20 000 души бяха задържани след опита за преврат в Турция, а над 70 000 души бяха отстранени от армията, правосъдието, полицията, медиите и образованието.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа