1500 евро на кв. метър за дом на юг от Бургас

При покупка на ваканционни имоти хората най-често търсят жилища с две или три стаи.

Във Варна цените на апартаментите стигат 2500 евро на кв. метър

Купувачите на ваканционни имоти са предимно българи

Най-често искат две или три стаи

Търсенето на ваканционни имоти и броят на реализираните сделки нарастват, разказаха брокери. На юг от Бургас цените на жилищата варират средно около 1200-1500 евро на кв. метър. Най-голямо е търсенето на апартаменти с две или три спални, а основните купувачи са българи. Доста по-рядко купуват студия – те са една 20-25% от общия брой на сделките. Има търсене и на къщи на юг от Бургас, като цените варират около 1700-2500 евро на кв. метър.

На север от Бургас търсенето е по-различно, коментират брокери. Преобладава търсенето на студия и на по-бюджетни имоти с инвестиционна цел. Най-често цените варират от 900 евро до 1300 евро за кв. метър, но купуват и луксозни имоти на значително по-високи цени.

В община Варна са едни от най-високите цени на ваканционни имоти. Там цените варират от 1600 евро до 2500 евро на квадратен метър. В сравнение със същия период на миналата година цените са нараснали. В централните квартали на Бургас цените достигат 1790 евро на квадратен метър. Цените в най-евтините квартали на града са около 900 евро на квадрат.

В Несебър има трайно поскъпване на жилищата през последните две години, като в момента цените са средно около 1300 евро на кв. метър. По-ниски са цените в Слънчев бряг, Равда и Ахелой. Цените на конкретните имоти варират в широки граници в зависимост от редица фактори, като например на какво разстояние са от морето, дали са в затворен комплекс, който предлага допълнителни удобства, какво е качеството на строителството, има ли тераса с хубава гледка и т.н. Стари жилища в комплекси без поддръжка, които преди години струваха 500-600 евро за квадрат, сега се продават за 1000 евро за кв. метър. А цените на луксозните жилища в някои затворени комплекси надминават 2000 евро и дори 3000 евро на квадрат.

Основната група купувачи на ваканционни имоти са българи, но жилища в курортите купуват  и много чужденци. Най-много сделки има в района на Слънчев бряг, Свети Влас, Несебър, Бяла, Каварна и Балчик. Много активен е пазарът и в Поморие, Созопол и Ахтопол. Банско остава лидер сред планинските курорти.

Най-често купувачите на ваканционни имоти искат да прекарват в тях няколко седмици от годината със семейството си, а през останалото време планират да отдават имота под наем. Нарасна броят на сделките с ваканционни имоти, които са на етап в строеж. Хората искат да инвестират свободните си пари в имот преди влизането ни в еврозоната. Голямото търсене води до покачване на цените на ваканционните имоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти