17,5 милиона европейци са потребители на канабис

В страната ни се произвеждат синтетични наркотици и се отглежда канабис, се посочва в доклада.

Около 155 000 души на стария континент са потърсили помощ през 2017 година

Канабисът остава най-широко разпространеното наркотично вещество в Европа с около 17,5 милиона европейци на възраст 15–34 години, които са го употребили най-малко веднъж през последната година. Отделно над 1% във възрастовите групи между 15 и 64 години на стария континент ежедневно или почти ежедневно взимат трева под една или друга форма. През 2017 г. около 155 000 души са потърсили лечение във връзка с употребата на канабис.

Тревожните данни са поместени в студия на Националния фокусен център за наркотици и наркомании - „Развитие на европейския пазар на канабис“ от юни, 2019 г.

Марихуаната съдържа много химикали, сред които Δ9-тетрахидроканабинол или дронабинол (ТНС), отговорен за психоактивните ефекти на канабиса и канабидиол (CBD).

Сред новите продукти на пазара на канабис са концентрати, получени чрез извличане на THC от растението. Напредъкът в екстракционните техники води до висока концентрация на психоактвиното вещество - 70%-80%. Консумацията на концентрати обаче увеличава риска от психоза и зависимост, предупреждават специалистите.

Документът разглежда нововъзникващите и утвърдените канабисови продукти в Европа, тъй като за съжаление тяхното разнообразие и потребление растат, а това изисква да се следи действието им и потенциалните последици за здравето на потребителите.

лого ММС*Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор 25-00-2/30.04.2019

Коментари

Задължително поле