Вицепрезидентът: 22 септември е предизвикателство за държавниците, защото просперираща държава се гради със силни институции

Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара няма да оскъпи електроенергията

Деца монтираха табели с еко-послания на дърветата в НП “Пирин“

Арестуваха 20-годишен за брутално изнасилване в Сандански

Цветан Цветанов: Най-печеливши в местните избори ще бъдат ДПС

Каракачанов: БНР не е частна собственост на група от хора, то е национално

Фандъкова на 22 септември: Нека помним онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство

МВР: Продължават опитите за безопасното извеждане на барикадиралия се мъж в „Овча купел“ в София

Корнелия Нинова на 22 септември: Нека заедно и смело пазим българщината и отстояваме независимостта си

Юнкер: Убеден съм, че Брекзит ще се случи

Сергей Шойгу: Все някога ще трябва украинските екстремисти да бъдат спрени

111 балона с цветовете на трибагреника полетяха над Царевец Даниел Панов: Нека бъдещето на децата бъде каузата, която ни обединява

Десетки ранени и разрушения след земетресението в Албания (СНИМКИ)

Климатологът Георги Рачев: Октомври ще бъде по-топъл от нормалното, живакът скача до 30 градуса

Караянчева на 22 септември: Единството и обединените усилия са най-важното условие за развита и просперираща България

17,5 милиона европейци са потребители на канабис Около 155 000 души на стария континент са потърсили помощ през 2017 година

В страната ни се произвеждат синтетични наркотици и се отглежда канабис, се посочва в доклада.

Канабисът остава най-широко разпространеното наркотично вещество в Европа с около 17,5 милиона европейци на възраст 15–34 години, които са го употребили най-малко веднъж през последната година. Отделно над 1% във възрастовите групи между 15 и 64 години на стария континент ежедневно или почти ежедневно взимат трева под една или друга форма. През 2017 г. около 155 000 души са потърсили лечение във връзка с употребата на канабис.

Тревожните данни са поместени в студия на Националния фокусен център за наркотици и наркомании – „Развитие на европейския пазар на канабис“ от юни, 2019 г.

Марихуаната съдържа много химикали, сред които Δ9-тетрахидроканабинол или дронабинол (ТНС), отговорен за психоактивните ефекти на канабиса и канабидиол (CBD).

Сред новите продукти на пазара на канабис са концентрати, получени чрез извличане на THC от растението. Напредъкът в екстракционните техники води до висока концентрация на психоактвиното вещество – 70%-80%. Консумацията на концентрати обаче увеличава риска от психоза и зависимост, предупреждават специалистите.

Документът разглежда нововъзникващите и утвърдените канабисови продукти в Европа, тъй като за съжаление тяхното разнообразие и потребление растат, а това изисква да се следи действието им и потенциалните последици за здравето на потребителите.

лого ММС*Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор 25-00-2/30.04.2019

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.