1796 „жълти жилетки“ вече осъдени във Франция

Рейтингът на Макрон бележи ръст

Френското правосъдие е издало близо 1800 осъдителни присъди от началото на движението на “жълтите жилетки” в средата на ноември миналата година и съпътствалите го прояви на насилие и вандализъм. Това съобщи премиерът на Франция Едуар Филип в парламента на страната по време на редовен парламентарен контрол.

Точният брой на издадените присъди за престъпления, извършени по време на протестите, възлиза на 1796, а други 1422 души все още очакват съдебно решение. Отделно от тези числа са организирани над 1300 съдебни разглеждания по бърза процедура и 316 души са получили административни запори. Идентифицирани и задържани са и част от участниците в оскверняването на Триумфалната арка в Париж на 1 декември и срещу тях вече тече съдебно производство.

Данните излизат само седмица след приемането от парламента на страната на противоречиво законодателство за борба с вандалските прояви по време на масови демонстрации. Новите мерки дават извънредни административни правомощия на местните власти в ограничаването на правото на демонстрации на предполагаемо злонамерени граждани.

Междувременно социологическо проучване показва, че в началото на четвъртия месец протести във Франция рейтингът на президента Макрон е започналда бележи ръст и той вече има подкрепата на 36% от французите.

Коментари

Задължително поле