18-годишен куриер отведе полицията до баби, платили колети с хартия за по 1000 лв.

Снимка: Архив

Два неотворени колета с „ценни вещи и документи”, получени срещу по 1000 лв., иззеха от домовете на възрастни жени полицаите от Разград, вървейки по следите на 18-годишен куриер на измамници.

Пострадалите жени научили от полицаите, че всъщност са измамени и в пратките няма нищо ценно, а са натъпкани с хартии. След като освободили колетите, бабите не ги отворили, чакайки внуците им да си дойдат и да си получат пратките. Така доброто възпитание на по-възрастното поколение се оказало в услуга на телефонните измамници, коментираха със съжаление разследващите от Разград.

18-годишният куриер Б.М. е задържан в сряда, след като бил получен сигнал от 76-годишната М.Х. от село Голям извор, че е хваната в схема на престъпници. Преди това тя получила обаждане, че приятелката на внука й праща колет от Норвегия. За освобождаването на кашончето, с пари и документи, тя трябвало да плати 2000 евро. Жената имала само 1000 лв., които дала на доставчика. Бързо се усетила и потърсила помощ от полицията, която влязла в дирите на куриера. Момчето пък си признало за общо 5 случая, в които ходило по адреси да взима пари срещу „колети”. Така полицаите стигнали до 86-годишна жена в Дряновец, която на 10 март дала 1000 лв. и взела пратка, която стояла неотворена. Другата, неподозираща схемата, жена била на 81 години от Сейдол. И тя дала 1000 лв. за колетче, което чакало адресата да си дойде.

Миналата седмица полицията в Разград задържа още трима млади куриери, които ходели по адреси да прибират пари за оказване помощ на полицията при операции за задържане на измамници. Събраните от тях суми, при седем измами, били близо 18 000 лв. Те действали през януари и февруари.

 

Коментари

Задължително поле