20 млн. лв. похарчени за пластмасови чаши в забавачките

20 млн. лв. са похарчени за 3 години за покупката на чаши за еднократна употреба в детските градини у нас, което увеличава замърсяването с пластмаси, съобщиха от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна, който провежда кампания "Аз избирам чаша за многократна употреба". Целта й е пластмасовите чаши в забавачките да бъдат подменени с такива от инокс, гравирани с индивидуално изображение за всяко дете.

Подкрепа за промяната активистите ще търсят от здравното министерство, където ще представят данни от проучването си за генерирането на пластмасови отпадъци. Никъде в Европа и САЩ не се ползва еднократна посуда в детските заведения, но у нас инспектори от РЗИ издават устни заповеди на директорите на забавачки да употребяват пластмасови чаши, съобщи координаторът на кампанията Сабина Максимова.

Според нея въпреки бюрократичните пречки осем детски градини, две от които са във Варна, вече са въвели екомодела и са закупили за възпитаниците си чаши от инокс. Печалбата от продажбите им се влага в проучвания и в кампанията за превенция на употребата на пластмаса.

Коментари

Задължително поле