201 пияни и 41 дрогирани шофьори установени при операция на TISPOL

Снимка: Архив

201 пияни и 41 дрогирани шофьори установени при операция, организирана от TISPOL, проведена в периода от 12 до 18 декември, съобщават от вътрешното министерство.

Операцията е на територията на държавите-членки на европейската организация на службите на пътна полиция, бе с цел засилен контрол над водачите за шофиране след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества.

През периода са проверени 15 038 водачи на моторни превозни средства, установени са 232 нарушения, като от тях 201 са за употреба на алкохол /1.33% от всички проверени водачи/, а 46 - за шофиране под въздействие на наркотични или упойващи вещества /0.31%/. За сравнение - при предишната операция, проведена между 6 и 12 юни т.г., от проверените 20 477 водачи 386 бяха засечени в нарушение. В 367 от случаите ставаше въпрос за водачи, употребили алкохол, а в 19 - за шофиране след употреба на наркотици и упойващи вещества.

Според данните, обобщени от ГД „Национална полиция“, най-много са водачите употребили алкохол на територията на ОДМВР-Благоевград – 20 и ОДМВР-Варна и София – по 17. Дирекциите с най-нисък брой шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол са СДВР – 0, ОДМВР-Видин, Монтана и Смолян – по двама. От общо 46-имата водачи, засечени да управляват под въздействието на наркотични и упойващи вещества, седем са установени на територията на ОДМВР-Велико Търново, СДВР - шестима, по петима в ОДМВР – Бургас и Ловеч, ОДМВР-Стара Загора – четирима, по трима в ОДМВР-Кюстендил, Пазарджик и Плевен, ОДМВР-Благоевград и Пловдив – двама, и по един в ОДМВР –Сливен и Смолян.

По време на проверките пътните полицаи са упражнили засилен контрол и за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, като на 395 водачи са съставени актове по Кодекса на застраховането.

Европейската организация TISPOL, на която „Пътна полиция“ е член, отчита, че управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотици или други упойващи вещества, е една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа, с голям брой жертви. Затова и една от целите, заложена в операцията, бе шофьорите да осъзнаят последствията, които биха причинили при подобни обстоятелства.

Коментари

Задължително поле