2019: Светът е пъзел, който се разпада

Какво пише в Мюнхенския доклад за сигурността

САЩ изпаднаха в странен захлас по твърдата ръка, Китай е съюзник на Русия в битката срещу Запада, но и съперник на Москва в геополитическо отношение. А Европа? Тя явно няма „план Б“ за бъдещата си сигурност.

Мюнхенският доклад за сигурността (Munich Security Report) представя на около 100 страници основните теми на световната политика, по които ще се дискутира на форума. Председателят на конференцията Волфганг Ишингер пише в доклада следното: „Възниква нова борба за надмощие между САЩ, Китай и Русия, която е придружена от известен вакуум на власт в сферата на либералния международен ред“. САЩ в момента не проявяват голям интерес към международните договори и открито поставят под въпрос международни институции като НАТО и ООН.

И което е още по-лошо: САЩ вече не искат да са лидер на свободния свят. „Трансатлантическите партньори трудно понасят факта, че Тръмп изказва похвали за антилиберални лидери - например в Бразилия или на Филипините“.

САЩ идентифицираха двата си най-важни стратегически съперника в лицето на Китай и Русия“.  Новите съперничества между тези глобални играчи се изразяват по различен начин. Конфликтът между Вашингтон и Пекин, например, се води по икономически и търговски въпроси. Русия и Китай пък, които имат автократично управление, хем са съюзени срещу т.нар. Запад, хем са конкуренти в геополитическата сфера.

Между Русия и САЩ съперничеството тече предимно по линия на въоръжаването.

„ЕС е зле подготвен“ за тази нова конкуренция между Великите сили. Това си пролича не на последно място и в дебата за по-голяма „стратегическа независимост“ на Стария континент. Понастоящем никой няма „план Б“, с който Европа да се еманципира в сферата на сигурността.

Светът сега е гигантски пъзел, който се разпада.

От Дойче веле (със съкращения)

Коментари

Задължително поле