22 млн. евро заем за 4 нови станции

Столичната община тегли 22 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за финансиране на 4 нови станции от третата метролиния. Те са част от 3,8 км. трасе, което се изгражда между ул. “Житница”, жк. “Овча Купел” и Околовръстния път. Метроспирките ще заработят през януари 2020 г., като при Околовръстното шосе в кв. “Горна баня” ще се изгради жп гара за линията София-Перник. Ако утре Столичният общински съвет (СОС) одобри заема, той ще се изплаща за 25 г. с гратисен период от 4 г.

Трасето е вторият етап от изграждането на третата линия на метрото между бул. “В. Вазов” и кв. “Горна баня”. Вторият етап е за 199 млн. лв. без ДДС, от които 134 млн. лв. са еврофинансиране, а 65 млн. лв - общинско. 8-те спирки от първия етап от бул. “В. Вазов” до кв. “Красно село” ще са готови в края на 2019 г.

За следващия програмен период на ОП “Транспорт” 2021-2025 г. е предвидено кандидатстване за финансиране на продълженията на третата линия по бул. “В. Вазов” с 3 станции и 6 станции в кварталите “Гео Милев” и “Слатина”, съобщи за “Труд” шефът на столичния метрополитен Стоян Братоев. Обмисля се и метро до бул. “Царица Йоана”. Има и проект за тунели до “София ринг мол”, по който още няма финансиране.

На дневен ред е и идея при “София ринг мол” метрото да има обща спирка с продължението на Симеоновския лифт за Витоша, изграждането на което ще бъде обсъдено утре в СОС.

Коментари

Задължително поле