24 май в женския затвор в Сливен: Изложба за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Регионалният исторически музей в Сливен откри навръх 24 май изложба в единствения у нас женски затвор, в Сливен. Експозицията от фотоси "В името на драгоценното ни Отечество" е посветена на 150-годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Изложбата идва в затвора по покана на ръководството му. До момента тя е гостувала в СУ "Св.Климент Охридски", във Варна, Велико Търново, Русе, Бургас и на други места.

Директорът на музея Николай Сираков и началникът на сектор "Социална дейност и възпитателна работа" поздравиха лишените от свобода, които присъстваха на откриването, с Деня на българската просвета, култура и славянската писменост. За четниците и саможертвата им в името на Отечеството им разказа уредничката в музея Росица Георгиева. Театрална трупа на лишените от свобода е подготвила за празника спектакъл по "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников.

В женския затвор изтърпяват наказания между 210 и 220 жени. Близо 60 от тях повишават образованието си в училището към затвора.

Коментари

Задължително поле