24 нови случая на коронавирус у нас, общият брой на заразените е 565 

Още трима души са излекувани от COVID-19

За деня 24 случая са установени, от тях 16 са в болница. Изследвани са 299 души. Общо 565 са случаите в България, т.е. увеличени са с 4.4%. Това каза на редовния брифинг шефа на Националния щаб генерал-майор проф. д-р. Венцислав Мутафчийски.

В София има 15 случая, в "Пирогов"- 4, Александовска - 1, Центъра за спешна медицинска помощ - 1 установен случай, Токуда - 3, амбулаторни - 8.

Във Враца има една жена, която е амбулаторна. Във Варна в болница "Света Марина" е настанена жена. Една жена е в болница в Пещера, в Пазарджик -1, в Пловдив мъж е настанен в болница "Свети Георги", а в Русе една жена в многопрофилната болница. В Стара Загора мъж е в университетската болница и в Сливен - мъж в многопрофилната болница. В Хасково са двама брат и сестра на 34 и 33 години, настанени в многопрофилната болница.

От новоустановените носители на вируса 16 са настанени в болница, стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб.

Мъжете са 320, или 57% жените 245, или 43%. Най-младият заболял е на една година, най-възрастният е жена на 90 години, която почина вчера.

Общо починалите са 22, средна възраст е 66, 5 год.

Има нови излекувани. Трима от ВМА - мъже на 53 и 64 г. и жена на 34 г. Общият брой е 42-ма души, или, 7,4%. Излекуваните мъже са 27, а жените -15. Средната възраст е 46 години. От медицинския персонал заразени са 31 души, или 5,3%.

Заразените медицински работници са 35, от тях - 8 в "Спешна помощ".

Няма нови области. 201 са в болница, от тях 26 са интензивни.

"По-интересен е случаят със 17-годишния младеж от Русе. Той е успял да зарази 7 свои съученика, което потвърждава и тезата - тези тумби, които се движат из София, рязко се увеличава рискът", каза ген. проф. Венцислав Мутафчийски, като предупреди, че продължава да повтаря за опасността от заразяване при събирания на младите хора.

В световен мащаб броят на заразените се увеличава, но се забавя темпът на развитие на болестта, каза още проф. Мутафчийски. В България нещата като че ли се задържат, добави той, но подчерта, че все още е рано за генерални изводи.

"Това, което обсъждахме с премиера, е актуалното състояние в България и има ли тенденция за промяна на мерките. Плод на тези обсъждания е и заповедта на министъра за фермерските пазари и всичко свързано с животновъдство, растиенивъдство, достъпа да фермерските пазари. И другото е достъпът до границите. По думите му още е много рано да се говори за разхлабване на мерките. Със сигурност трябва да останат до Великден", категоричен е ген. Мутафчийски.

В началото на брифинга ген. Мутафчийски честити днешния ден (7 април е Световен ден на здравето и здравния работник) на всички, които работят в сферата на здравеопазването и най-вече на тези лекари, сестри и санитари, които са на фронтовата линия срещу коронавируса, на спешните медици, на лаборантите, на служителите в РЗИ. Той обяви, че тъй като главният здравен инспектор ще работи без заплата за периода на извънредното положение, от Националния оперативен щаб ще отделят от възнагражденията си, за да му помогнат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България