25 общински охранители опазиха реколтата на дребните стопани в 36 села

Фирма „Общинска охрана и СОТ” в Сливен опази реколтата на дребните стопани в 36 малки населени места в община Сливен, съобщиха от дружеството. 25 охранители, снабдени с необходимото снаряжение, са осъществявали денонощен обход на земеделските имоти по график, с автомобили. Работата им е била насочена срещу посегателства върху градините и нивите на хората. Едновременно на това те са оказвали съдействие на полицията при предотвратяването и установяването на различни закононарушения, съобщиха от общината в Сливен.

Проектът за общинска охрана на земеделските имоти и имущество на дребните стопани, със средства от местния бюджет, е пилотен за страната. Той започна работа в Сливен преди три години. През 2017 г. средствата, предоставени на фирмата за общинска охрана, са възлизали на 70 хил.лева. През тази издръжката е увеличена на 190 хил.лева, тъй като броят на охраняваните села е нараснал, съобщи зам.кметът по финансите Румен Иванов.

Община Сливен е най-голямата в страната по брой на населените места. С увеличения капацитет на проекта за охрана са обхванати 36 от 44-те населени места. Управителят на общинската фирма Петко Чолаков заяви, че приоритетно е била дадена възможност на кметовете да предлагат местни жители за кандидати за охранители, тъй като те познават най-добре землищата и стопаните. Чолаков подчерта още, че спрямо предходните две години се отчита по-добра координация между кметовете на малките населени места, патрулните екипи на общинската охрана и екипите на РУ на МВР.

На снимката: Управителят на „Общинска охрана и СОТ” Петко Чолаков /вляво на снимката/ отчете дейността на охранителите на среща със зам.кмета Румен Иванов и секретаря на общината Валя Радева. Снимката е на община Сливен.

Коментари

Задължително поле