250 деца на преглед в “Пирогов” дневно

В “Пирогов” се приемат за преглед и хоспитализация деца с всякакви оплаквания.

Три лечебни заведения приемат хлапета по спешност

Паникьосани родители обикалят болниците

Линейка вози децата, ако се наложи смяна на болницата

Всекидневно 250 деца преглеждат в Спешното детско отделение на “Пирогов”. Това заяви за “Труд” директорът на УМБАЛСМ “Пирогов” проф. Николай Габровски.”В “Пирогов” се приемат за преглед и хоспитализация деца с всякакви оплаквания. От падане и удар, до болки в корема, ушите, гърлото, кашлица, температура и задух”, добави проф. Габровски.

Паника е обзела родителите на малки деца след като 3-годишно дете почина, обиколило три болници. Специалистите споделят, че има родители, които при най-малките оплаквания тичат в болниците. Освен това масово не знаят къде да заведат детето си на преглед, и какви са процедурите.

Ако детето не се чувства добре, първо трябва да се потърси личният лекар, защото той го познава най-добре и знае историята на заболяванията. Ако той не е на работа, и не може да прегледа детето, родителите трябва да се насочат към болница с педиатрично отделение. “По закон личните лекари трябва да осигуряват медицинска помощ непрекъснато. Това обаче практически не е възможно. Затова те са длъжни да сключват договори с кабинети, които осигуряват неотложна помощ”, казва адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Три болници приемат деца по спешност в София. Това са УМБАЛСМ “Пирогов”, УМБАЛ “Александровска” и Национална кардиологична болница, заяви здравният министър Кирил Ананиев. Те ще приемат с приоритет деца, след като Интензивното отделение на Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев” спря да работи.

“Когато родителите идват в “Пирогов” за преглед на децата им, първо минават през детска шокова зала. Ако състоянието на детето е спешно остава в шокова зала и идват лекари да го прегледат. Ако не е спешно, минават през регистратурата и от там ги препращат към специалист, спрямо оплакванията им. Ако има специфика, която налага по-специална лекарска помощ може да ги насочим към “Александровска” болница или Национална кардиологична болница. В спешни случаи осигуряваме транспорт с линейка”, обясни още проф. Габровски.

Родители на деца с кашлица, температура, затруднено дишане могат да заведат децата си в “Александровска” болница. “При нас е добре да идват деца със заболявания на дихателната система. Ако дойдат деца с други проблеми, ще ги прехвърлим с линейка към “Пирогов” или Трета градска болница”, заяви за “Труд” Директорът на Алексндровска болница доц. Костадин Ангелов. Клиниката по педиатрия работи 24 часа, 7 дни в седмицата и от там минават ежедневно стотици деца. “Всички състояния, които водят до недостатъчност на долен етаж на дихателната система - като пневмонии и бронхеолити, са спешни и трябва да бъде потърсена незабавна лекарска помощ”, добави още доц. Ангелов.

В Национална кардиологична болница също могат да се водят деца по спешност. Родители на деца с болки в ушите и очни болести трябва да се насочат към УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. Там има детски УНГ специалисти, както и травматолози и лекари по очни болести. В Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда има детски специалисти по пулмология, гастроентерология, ендокринология, нефрология, ревматология, алергология. В УМБАЛ “Св. Анна” също има Спешно педиатрично отделение.

 

Казус

Един институт няма да реши

ВАС с окончателно решение

Няма начин един гигантски институт да реши проблемите с детското здравеопазване. Това заяви пред БНР кардиологът проф. Иво Петров във връзка с казуса с Педиатричната болница. Според него би трябвало да има педиатрични болници във всички университетски центрове в България и това трябва да са относително малки, но ефикасни болници, включително с шокови зали.

Миналата седмица тричленен състав на ВАС пусна строежа на Националната детска болница, като отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията. С него е потвърдено решението на министъра на здравеопазването за възлагане на обществена поръчка за строеж.

Върховните съдии не приеха твърденията и аргументите на КАБ, че липсата на разделяне на поръчката на обособени позиции - обособена позиция за проектирането и обособена позиция за строителството, ограничава конкуренцията и не допуска до самостоятелно участие в процедурата проектантите. Решението на ВАС е окончателно.

 

Триажен сигнал

Код червено за спешност

Най-тежко болните остават в шокова зала

Триажната система се прилага от лекарите с влизането на човек в болницата. “Най-тежко болните остават в шокова зала, тогава звънни един звънец и специалистите тичат на там”, обясни проф. Николай Габровски. Най-често това става при катастрофи с тежко пострадали, при пациенти, които не са в съзнание или такива с дихателна недостатъчност. Тогава кодът е червен. Пациент, определен с тази категория, налага незабавно да му бъде осигурена максимална медицинска помощ. Пациенти с код “жълто” са нестабилни, но състоянието им не е животозастрашаващо. Те трябва да бъдат настанени и обслужени от лекар до 30 минути. Пациенти без опасност за живота и с по-леки оплаквания са с код “зелено”. При тях прегледа може и да се забави, докато дойде редът им на опашката пред кабинета.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве