250 лв. за заклано прасе предлагат от свинекомплекса в село Козлодуйци

Обезщетение от 250 лв. на заклано прасе от стопанство тип „заден двор“ предлагат от свинекомплекса в село Козлодуйци, област Добрич. Той е най-големият индустриален свиневъден комплекс на Балканския полуостров, поголовието му е 110 000 животни, като годишно изнася 240 000 прасета, информира БНР.

Предложението беше направено във връзка с усложнената епизоотична обстаовка в България и разпространението на Африканската чума по свинете.

Управителят на свинекомплекса в село Козлодуйци д-р Румен Караманов изрази мнение, че в трикилометровата зона около комплекса всички прасета в стопанства от тип „заден двор“ трябва да бъдат унищожени.

„Ние трябва да си подсигурим 3 км зона. Предложихме на хората обезщетение по 250 лв на прасе. Прибира си го, коли го пред нас, подписва една декларация, че повече няма да гледа такива животни и си прибира месото в хладилника“, каза той.

По думите на д-р Караманов трябва да бъде забранено поне за две години отглеждането на домашни прасета.

Свинекомплексът в Козлодуйци заедно с други по-малки индустриални стопанства в Област Добрич осигуряват 25% от свиневъдството в България.

Коментари

Задължително поле