271 новозаразени с коронавирус в Южна Корея, въвеждат нови строги ограничения

Снимка: Twitter/Архив

Южна Корея регистрира днес 271 новозаразени с новия коронавирус, ден преди влизането в сила на новите, по-строги ограничения за социално дистанциране, въведени за предотвратяване на трета вълна на инфекцията.

Бройката е по-ниска от вчерашните 330 инфектирани и от показателите през предходните пет поредни дни с по над 300 случая - най-високо равнище от август, съобщи Корейската агенция за контрол и профилактика на болестите, цитирана от Ройтерс. Отбелязва се обаче, че броят на новозаразените по правило спада през уикендите поради по-малкото тестове. Общият брой на регистрираните заразени в Южна Корея досега е 31 004, а на смъртните случаи – 509.

Правителството вече реши от утре да затегне допълнително мерките за социално дистанциране в столицата Сеул и съседните райони, където живее около половината от близо 52-милионното население на страната.

Те бяха въведени в първоначалния си, по-облекчен вид, още преди три дни заради националния изпит за прием в университетите, насрочен за 3 декември.

Затегнатите мерки предвиждат от вторник затваряне на барове и нощни клубове, ограничения за религиозни сбирки и броя на посетителите в ресторанти и кафенета.

"Ако не успеем да прекъснем веригите на инфекциите, всичките ни усилия за борба с пандемията и за лекуване на заболелите могат да се окажат безрезултатни", каза днес заместник-здравният министър Кан До-те.

Някои експерти обвиняват властите, че са закъснели със затягането на мерките, въпреки че са били достигнати показателите, обявени още по-рано от властите, за налагането на по-строги ограничения.

Властите на Сеул обявиха днес, че отделно от новите мерки ще въведат забрана върху събирането на 10 и повече хора и ще спрат нощния обществен транспорт, за да се сведе до минимум движението на жителите на столицата.

Коментари

Задължително поле