28-ата БГ експедиция на път за Антарктида

Българската база на остров Ливингстън очаква първата група учени, които тази година ще се посветят на нови изследвания.

Очаква се да се сдобием с нов изследователски кораб

Вдигаме модерната научна лаборатория на остров Ливингстън

Поредната 28-а българска експедиция се отправи към Антарктида. Тази година изследователите ни пътуват, разделени на четири групи, съобщи пред „Труд” полярник номер едно проф. Христо Пимпирев.

Основната задача за екипа е построяването на съвременната научна лаборатория, тъй като научните изследвания, които се правят на Ледения континент, са от изключителна важност за цялото човечество, обясни той.

„Първата група от 11 души вече замина и ще достигне до остров Ливингстън с бразилския кораб „Ари Ронжел”. Втората група от 7 души ще пътува със самолет от Пунта Аренас до остров Кинг Джордж и оттам с кораб до Българската база. Третата група от 10 души ще пътува по същия маршрут и ще тръгне от България на 6 януари. Последната група ще бъде от 8 души и тръгва от София на 20 януари и ще лети с уругвайски самолет от Пунта Аренас до остров Кинг Джордж и оттам с испански кораб се очаква да пристигне на българската база на 1 февруари”, разясни проф. Пимпирев сложната логистика, която всяка година нашият екип трябва да съобразява, за да достигне до базата.

Именно това е един от основните проблеми пред всяка следваща антарктическа кампания. По думите на проф. Пимпирев има вариант, правителството вземе решение за закупуването на нов изследователски кораб, който ще може да бъде използван за транспорт на участниците в полярните експедиции. Той ще служи и за доставяне на материали и хранителни продукти до Южношетландските острови през зимния сезон.

Коментари

Задължително поле