3 начина за справяне със следваканционната депресия

Следваканционната депресия е понятие, което се отнася за умората и липсата на настроение в първите дни след завръщане от релаксиращата лятна почивка. Недоспиването, главоболието и стомашните неразположения също са симптоми.

Скорошни проучвания показват, че около 40-50% от хората изпитват подобно неразположение, което обикновено отшумява в рамките на 5-6 дни. Въпреки това има няколко лесни трика, с които да преборите следваканционната депресия.

№1 Буферен период

Да се приберете късно вечер след дълъг път и приятна ваканция е достатъчно стресиращо, за да се напрягате и с това още на следващата сутрин да тръгнете на работа. Организирайте почивката си така, че да имате поне ден (а в най-добрия случай 2 или 3) преди да се завърнете към офиса и задълженията. Така тялото ви ще има време да се адаптира, а освен това ще успеете и да свършите много домакинска работа.

№2 Пречистване на организма

Със сигурност по време на ваканцията сте сложили диетата на пауза и сте си хапнали и пийнали всичко онова, от което дълго сте се въздържали. За да се върнете по-бързо и лесно към нормалното си темпо, експертите съветват да си направите пречистване на тялото, като увеличите приема на плодове и зеленчуци, вода и най-вече спорт. Така не само ще се отървете от токсините, но и ще се заредите с тонус и енергия за работа.

№3 Поглезете се

Колкото и странно да звучи, малките удоволствия в живота ще ви помогнат особено много в този период на транзит от релакс към работа. Парче пица за вечеря, среща с приятелка или кратък шопинг ще приповдигнат настроението ви повече от обичайното и ще ви донесат нови емоции, които съответно ще неутрализират стреса от връщането към забързаното ежедневие. Друг начин, по който може да се поглезите, а и да се избавите от това състояние, е да планирате следващата си ваканция - така ще сте по-мобилизирани да се справите с работата, защото ще очаквате с нетърпение следващата почивка.

Коментари

Задължително поле