32 процента от българите чакат по-добра 2020 г.

Индексът на надеждата у нас е близо до средния за света.

Общият оптимизъм за непосредственото бъдеще у нас е по-висок спрямо предходни години. Това показва анкетата “В края на годината” на световната асоциация “Галъп интернешънъл”.

На фона на света България е близо до средните стойности на оптимизъм. Когато обаче става дума за лично щастие, страната ни продължава да е в долната част на класацията. Това означава, че българите са по-големи оптимисти от средния гражданин на ЕС, но са и много по-нещастни.

В края на тази година 32% от българите очакват 2020 г. да е по-добра от 2019 г., 22% - да е по-лоша, а 34% - същата. Това означава, че нетната стойност на оптимизма у нас (дялове на оптимисти минус дялове на песимисти) е 10. През миналата година тази оценка беше отрицателна: - 8. Преди две години беше 3. В края на 2016 г. пък беше -5, а в края на 2015 г. беше -1.

България е близо до световната средна нетна стойност в индекса на надеждата от 13. На фона на страните от ЕС България стои по-оптимистично, но на фона на европейските страни извън ЕС ние сме по-големи песимисти.

Коментари

Задължително поле