33 нови случая на коронавирус у нас

20 души са излекувани от COVID-19

33 са новите положителни проби за коронавирус у нас, заяви на брифинг шефът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. 23-ма от тях са хоспитализирани.

"Новата област е Русе, където е приет мъж, прибрал се от Австрия. Работил е в ски курорт.", добави Мутафчийски. За миналия ден в София случаите са 21.

146 човека е общият брой на хоспитализираните. В София и Пловдив 14 са в интензивно отделение. 1 пациент в Кюстендил също е интубиран.

Броят на излекуваните също се е повишил. Те са вече 20.

Ген. Мутафчийски отказа да коментира състоянието на депутата от ДПС Хасан Адемов , който е заразен с коронавирус, тъй като не е упълномощен, но заяви, че той е приет в болница за лечение.

"Епидемиолозите ще направят проучване и ще се прецени дали Адемов е контактувал и с журналисти и тогава ще се прецени дали да бъдат изследвани и те. Дезинфекция в парламента се прави всеки ден", каза още ген. Мутафчийски.

Последното проучване, което бяха направили китайците, показа, че все пак има значение от носенето на маски, добави още Мутафчийски. „Те в последните 5-6 години носеха маски заради замърсения въздух. Има проучване, което излезе в началото на тази криза, че видите ли платнените маски били по-вредни. Това съвпадна с едно политическо говорене на вицепрезидента на САЩ, когато той излезе и каза на хората да не се презапасяват с маски, за да не съсипят болниците, защото лекарите са щели да останат без маски“, добави той.

По думите на ген. Мутафчийски от Световната здравна организация продължават да твърдят, че здрав човек няма нужда да носи маска, но отбеляза, че никой от нас не може да бъде сигурен дали не е преносител на заразата и всеки от нас трябва да е отговорен към хората около него. Той добави, че в административната част на ВМА маски се носят от две седмици. „Възникна голям дебат, който е извън медицинска част, за социално слаби групи и така нататък. В него аз не мога да взема отношение, но който може да си осигури маска, нека да си я носи най-малкото заради това, че не знаем човекът срещу нас какъв е“, допълни началникът на ВМА.

Ген. Мутафчийски даде пример с установен вчера заразен с коронавирус, който няма никакви болестни симптоми, не е пътувал, нито е бил контактен със заразен. Той отбеляза, че функцията на маската е чисто превантивна, но когато някой е болен, тя е задължителна.

Коментари

Задължително поле