3407 лева са събрани по инициатива на Община Златарица за лечението на момиче

Общо 3407 лeва са събрани до момента в кампанията „Зов за помощ за Мелиса“, организирана от Община Златарица. 11-годишната Мелиса от село Резач получи подкрепата на жителите на града и в селата, които се включиха в различни събития и инициативи, за да й осигурят средства за операция на крайниците. Към тази сума се очаква да бъдат прибавени още 500 лева, които анонимни дарители са заявили, че ще преведат по сметката на болното момиче.

Мелиса е болна от детска церебрална парализа и се нуждае от операция в Сърбия, която поне малко да облекчи състоянието й. Хирургичната намеса е по метода на миофибротомите и ще бъде извършена от руския хирург д-р Александър Назаркин. Операцията струва 2850 евро, информират от общинската администрация.

От декември до февруари чрез дарения и кампании на самодейци са събрани 1191 лв. Членовете на Ловно-рибарската дружинка в града събраха още 343 лв., а ученици от ІV“б“ клас при СУ „Св. св. Кирил и Методий събраха от продажба на лакомства и свои играчки 385 лв. в края на февруари. Мартенички за благотворителната кауза направиха децата от подготвителна група „Смърфчета“ и потребителите и служители на Дома за стари хора „Донка Паприкова“ в града. От продажбата им са събрани общо 246 лв.

Още 190 лева добавят за каузата и младежи, които посещават Центъра за превенция в Златарица. В дните преди Баба Марта те изработиха тестени изделия за продажба, а по време на благотворителния концерт в града, състоял се на 1 март, те продаваха мартеници, картички и сувенири. Истински празник сътвориха 12-окласниците от местното училище на 1 март.

Младежите сами организираха концерт в местното Читалище „Развитие 1885“, което се препълни от желаещи да присъстват. Въпреки че билетът за вход беше на цена 1 лев, учениците с помощта на своите учители успяха да съберат 540 лева за лечението на Мелиса. 227 лева за каузата са предоставени и от специално организирания по повод 8-ми март женски турнир по бадминтон. В него се включиха много жени от общинската администрация, учителки и представители на златаришкия Дом за стари хора. Дарителски кутии има сложени и в общинската администрация и в част от златаришките села. 53 лева са събрани в в село Калайджии по инициатива на кмета на селото Бисер Чинов. 142 лева пък са събрани в село Сливовица. Средства се събират и в Горско ново село.

Операцията на Мелиса най-вероятно ще бъде насрочена за май. Дотогава кампанията продължава, но ще бъде насочена и към други населени места, съобщават от общинската управа на балканското градче.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България