36 души са арестувани за погрома на парламента в Скопие

Окървавеният лидер на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев напуска парламента. Снимки АФП

Сред тях са бивш вътрешен министър и трима депутати

36 души бяха арестувани тази сутрин в Скопие във връзка с погрома на 27 април, когато бяха пребити над 100 души, сред които и сегашният премиер Зоран Заев, информира БГНЕС. Спецакцята по задържането им и откарването им в прокуратурата започна в 4 часа българско време.

Сред арестуваните е и бившият вътрешен министър Митко Чавков, който по време на погрома бе ръководител на дирекцията по сигурност. Има и трима депутати, които организираха нахлуването в законодателния орган. Сред депутатите са Кръсто Муковски и Жаклина Стефановска. Задържан е и актьорът Владо Йовановски. Сред задържаните са и част от ръководителите на протестите, които бяха организирани от най-близкото обкръжение на бившия премиер Никола Груевски.

В момента някои от задържаните, включително и бившият вътрешен министър Чавков, дават показания пред разследващите органи. Срещу арестуваните има повдигнато обвинение за терористично нападение срещу Конституцията и сигурността на Република Македония. Ако те бъдат признати за виновни, могат да получат минимум 10 години затвор

 

Коментари

Задължително поле