3D мапинг шоу за 40-ата годишнина на паметник 1300 години България

Паметникът се извисява на 450 м надморска височина и до него се стига по 1300 стъпала

2,4 милиона туристи посетили комплекса от създаването му

Показват архивни видеа и кадри с дрон

С почит към създателите и атрактивно светлинно и лазерно шоу ще бъде отбелязана 40-годишнина от издигането на мемориалния комплекс "Създатели на българската държава" над Шумен. Днес /26 ноември/, шуменци и гостите на града ще станат свидетели на близо едночасова програма. Зрелищното 3D мапинг шоу - кулминация на честването, ще може да бъде наблюдавано не само от присъстващите в самия комплекс, а и от различни точки в града.

Празненствата стартират с дебют на специално създадения филм за годишнината "Мост между епохи", който ще бъде представен в Информационния център на паметника. В 17 часа на импровизирана сцена под мозайката триптих гостите ще видят исторически спектакъл на НД "Традиция". С юбилейни плакети от името на кмета Любомир Христов ще бъдат удостоени архитекти, инженери, строители с принос в създаването на монумента, ознаменувал 1300-годишната история на България. След това са светлинното и лазерно шоу, подготвени специално за честването. Тематично ще бъдат осветени скулптурните фигури на комплекса. В 3D мапинг ще бъдат анимирани и проектирани архивни видеа и кадри, направени с дрон, които проследяват съграждането от гола поляна до извисяването на монумента. Известно е, че паметникът е изграден за 22 месеца, с участие на над 1400 младежи от страната и над 20 държави, участват и хиляди шуменци. На финала празничната заря ще бъде в специфични фигури и синхронизирана със специално подбрана музика, коментира в аванс зам.кметът по култура на Шумен Найден Косев. Светлинният спектакъл ще бъде повторен няколко пъти на всеки половин час до 20.00 часа, съобщиха организаторите от Община Шумен. 

Паметникът "Създатели на българската държава" е знаков на туристическата карта на България и ежегодно привлича хиляди наши и чужди гости. От издигането му до сега е посетен от близо 2,4 млн. регистрирани туристи. Често с подходящата си архитектура е сцена на концерти, театрални, оперни и фолклорни спектакли. Предпочитано място е за бракосъчетания сред славната българска история.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България