4 млн. лева на „13 века България“ потънали в КТБ

Греди Асса, който бе директор на фонда „13 века България“, е бил уволнен заради 4 млн. лева, които потънали с фалита на КТБ. Това призна вчера след година и половина бившият културен министър Вежди Рашидов в интервю за националната телевизия.

Художникът Асса бе шеф на дарителския фонд от януари 2010 г. и бе изненадващо уволнен през лятото на 2015 г. по време на отпуск. Тогава не бяха посочени причини за отстраняването му, но в свое отворено писмо чрез медиите Асса определи освобождаването си като противозаконно. Тогава той изтъкна, че единствените причини, поради които  МС можел да го освободи като директор на фонда, били разписани в закона, но нито една от тях не била посочена в заповедта за уволнението му. Част от тези причини са влязла в сила присъда; 6 месеца невъзможност да работи; смърт; конфликт на интереси; или ако е довел някое дружество до фалит. Според писмото той бил извикан в министерството и му било съобщено, че министърът имал нова визия за фонда. След поставен въпрос от страна на висш служител на ведомството, Асса отговорил, че е готов да подаде оставка. Няколко дни по-късно бе уволнен.

Рашидов посочи, че отвореното писмо на Асса не му е правило чест, и акцентира, че причина били 4-те милиона лева от дарения, потънали с фалита на КТБ. В момента директор на фонд „13 века България“ е бившият заместник на Вежди Рашидов - Митко Тодоров.

 

 

Коментари

Задължително поле