40 деца от ромската махала в Розино с хепапит тип А през последните 2 месеца

Общо 40 са случаите на заболели от хепатит тип А деца в ромската махала на село Розино (Община Карлово), регистрирани през последните 2 месеца, съобщи д-р Моника Троянчева, шеф на дирекция "Надзор над заразните болести" в РЗИ-Пловдив.

Само за последната седмица има 6 нови случая на болни от жълтеница малчугани от ромската махала, посещаващи детската градина в Розино. Болестта на мръсните ръце е налазила и забавачката в град Клисура, където от нея са заразени 7 ромчета и едно българче, както и училището в село Христо Даново, където също има болно дете с хепатит А.

Според инспектори от РЗИ заразата в Розино било пренесена след гостуване на местни ромски фамилии на техни роднини в Пловдив, живеещи в ромското гето "Столипиново", където имало регистрирани 137 случая на болни от хепатит А деца на възраст до 17 години.

Първото огнище на жълтеница обаче била ромската махала "Лозница" в Асеновград, откъдето заразната болест стигнала до Столипиново. От началото на епидемията през лятото в града под Асеновата крепост били регистрирани 94 случая на болни от хепатит А деца и ученици, но близо месец и половина нови случаи не е имало, твърдят от РЗИ-Пловдив.

Коментари

Задължително поле