40 експертизи трябват за Хитрино

Над 40 експертизи и над 30 вещи лица ще трябват на разследващите органи, за да се докаже какво е довело до трагедията в Хитрино. Това прогнозира пред „Труд“ бившият следовател от Националната следствена служба Георги Илиев.

„Предстои назначаването на много експертизи, много разпити, а нашият наказателен процес е усложнен. Ние по-рано от 6 месеца няма да разберем какви са причините за този тежък инцидент. Разследващите органи трябва да назначат най-малко 40 експертизи, трябва да намерят най-малко 30 вещи лица. Едните трябва да са експерти в областта на противопожарното дело, другите в областта на движението на влаковете, трети в областта на изправността на железопътния състав. Трябва да се разпитат и всички пострадали, които имат повредени имоти“, обясни Илиев, който е разследвал катастрофата на автобуса в река Лим, взрива край Петолъчката, инцидента в Охридското езеро, трагедията в дискотека „Индиго“ и атентата в Сарафово.

Междувременно още една цистерна бе изтеглена от Хитрино, а в началото на следващата седмица предстои разчитането на т.нар. черни кутии на локомотивите. „Това са дигитални записващи устройства, флаш памети, които регистрират скоростта на движение. От тях ще се извадят данните и ще им бъде направена експертиза“, съобщи пред „Труд“ Бойчо Скробански, директор на специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт.

„Не е сигурно, че трасето е било лошо, че скоростта е била голяма, нито че вагоните са били в лошо състояние. Това са потенциални възможности. И от всяка от тях или от комбинация между тях може да се случи инцидент“, уточни Цветелин Колев от фирмата за ремонт на локомотиви „Експрес Сервиз“.

Коментари

Задължително поле