40 питбулa, тренирани за боеве, се отглеждат в общинския приют на Пловдив

3 години близо 40 кучета, порода питбул, тренирани за боеве, се отглеждат в общинския приют на Пловдив. Животните бяха настанени там, след като полицията залови собствениците им, които вече са с условни присъди и глоби. Последната съдебна инстанция обаче реши конфискуваните кучета да бъдат предадени на Агенцията за безопасност на храните. Това създава прецедент у нас, защото Агенцията не осъществява такава дейност и няма бюджет за нея, информира БНТ.

Директорът на областната агенция по храните в Пловдив е учуден и притеснен от съдебното решение.

"Ние по закон нямаме право на такава дейност, това е един вид стопанска дейност, ние нямаме право като организация, като държавна структура да имаме животновъден обект", обясно Камен Янков, директор БАБХ-Пловдив.

В търсене на решение вече текат преговори между общинския приют и регионалната структура на агенцията.

"Обсъдихме различни варианти, които биха дали възможност да се тръгне към процедура за одомашняване или някакъв начин тези животни да бъдат изкарани от приюта и да намерят нови собственици евентуално", коментира инж. Георги Божев, директор Зооветеринарен комплекс-Пловдив.

Най-важното ще бъде изборът на осиновители, за да не попаднат кучетата в нови схеми за боеве, категорични са експертите. Много неправителствени организации вече са заявили желание да помагат при търсенето на нови стопани. С животните трябва да се работи допълнително, защото все още проявяват агресия при срещи с други кучета. Затова и се отглеждат в индивидуални клетки.

Коментари

Задължително поле