400 животни станаха курбан на чумата в Кости, още 2 000 заразени в Ямболско

Снимка: Архив

Жителите на странджанското село Кости не могат да прежалят добитъка си. 400 овце и кози бяха избити, за да се предотврати пренасянето на чума по дребните преживни животни. Избитите овце и кози са от две ферми и един частен двор. Те са загробени на място с 4 тона негасена вар.

Все още не могат да си обяснят и как е пренесена заразата до къщите и дворовете им. Някои от стопаните смятат, че това е дело на бежанци, които са спали по кошари в Турция. Напълно възможно е заразата да се пренесе с дрехи и обувки, смятат хората. Ветеринарите не са многословни. "Преди няколко дни получихме сигнал за заразени животни, взехме проби и лабораторно болестта бе потвърдена", заявиха от Агенцията по храните в Бургас ден след като животните бяха загробени.

„Обнадеждаващото е, че селото е географски отдалечено и само един единствен път води до него, минусът е, че е близо до Турция”, коментира д-р Георги Митев, шеф на ветeринарите в морския град.

Драмата с добитъка в Кости се случва за втори път. Първият бе през 2011 година. Тогава шап погуби овце и кози и пак тръгна от Кости. Не само фермери, но и самотни възрастни жени плачеха на портите. Те имали по две козички и повече никога нямало да вземат, защото все едно шапът е загробил другарчетата им, нямало как да ги прежалят и заменят с други. Пък и нямало гаранция, че пак няма да дойде някоя болест. По-късно от шапа пламна Граматиково, след това в Близнак, Стоилово... Козите и овцете на цяла Странджа бяха избити заради страшната болест. Сега обаче ги порази още по страшна.

Симптоми на болестта чума

Инкубационният период е в рамките на 3 до 7 дена. Заболяването започва с внезапна треска като температурата достига до 40 -41°С. Засегнатите животни са депресирани и сънливи, козината им е настръхнала. От очите, носа и устата започва да изтича бистър секрет. Два дена след етапа на треска се проявяват признаци на диария. При по-леки случаи на протичане тя може да не се прояви.

Малка част от заболелите животни оздравяват след продължителен период на възстановяване.

Заболяването протича в свръхостра, остра и подостра до хронична инфекция. Свръхострата форма се наблюдава предимно при кози. При острото протичане на болестта се проявяват повечето от гореописаните признаци. Бременните заболели животни абортират. Под острото протичане се характеризира с развитие на пневмония.

Втори удар: Чума в още три села, фермерите на бунт

Чума по животните в нови три села- новината гръмна броени дни след загробването в Кости. Този път- край Ямбол. Селата са Странджа, Шарково и Крайново, а животните там са близо 2 000.

Фермерите там обаче се вдигнаха на бунт и блокираха пътя край Болярово, точно на разклона водещ към трите села. Захочна голямото надхитряне. Ветeринарите минаха по черни пътища и стигнаха до село Крайново. Фермерите от останалите две села стояха на разклона цяла нощ, с последна надежда, че ще опазят животните си.

Протестът бе организиран от движение "Антимафия", чийто председател Георги Дражев каза пред "Труд", че са внесли жалба в прокуратурата и искат вземане на втори проби, за да се докаже болестта по животните. В неделя, в Шарково пристигна лично земеделският министър Румен Порожанов. Хората плачеха за добитъка си.

Баба Дора, която има кози се примоли да не затриват животните и. "Те са ни като деца", плачеха стопанките, прегръщайки малки агънца и нищо не можеше да спре сълзите им. "Не си давам животните! Те са здрави!"- този вик се чуваше от почти всеки двор.

Ветеринарите, които бяха посрещнати с протести и живи вериги, са категорични- животните трябва да бъдат евтаназирани, а обезщетения ще се получат още в първия ден на новата седмица. Който не иска пари, ще му бъдат купени животни.

Министър Порожанов обеща по високи компенсации на стопаните. При все че разчетите показвали обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът обеща компенсациите да са до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца.

"Ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози – мляко, сирене, месо", обясни още министър Порожанов.

Фермерката Дойка Панайотова: Овцете ми раждат агънца, ако бяха болни щяха да абортират

"Имам 800 овце и кози. Ако животните ми бяха болни, преди два дни нямаше да имам родено агне. Затова аз казвам, че моите животни са здрави, защото раждат", заяви фермерката от Шарково- Дойка Панайотова пред "Труд". Тя разказа, че се занимава с добитък от 30 години.-"Досега не сме имали случай животните ни да са болни и да ги изтребват. Освен това пробите бяха взети преди 21 дни. Ако имаше зараза, вече щяха да са измрели. А и обезщетението, което предлагат е нищожно. По 2. 30 лева на килограм овца. За една 30-килограмова овца, ще вземем по- малко от 100 лева. За толкова ли сме се трепали, толкова ли струват нашите овце?", пита фермерката.

Фермерът Венко Георгиев: Една овца струва 600 евро, няма и ваксини

"Не само в нашето село- Кости е това. Ето сега пламнаха селата и край Болярово. Просто искат да обезлюдят Странджа планина. Стотици глави добитък евтаназираха в моето село. Стадото ми беше от 240 овце и кози. Всички отидоха...Чакам да видя обезщетенията- изобщо ще вземем ли такива, макар, че те не са реални, на фона на реалната цена на една овца в ЕС- 500- 600 евро. А те ни предлагат по 2 лева за килограм..." Това коментира фермерът Венко Георгиев от село Кости.

Той каза, че още изобщо не знае ще вземе ли животни. За седем години, три пъти се е случвало да изтребват добитъка му заради болест. Ваксините била свършили добра превенция, но няма кой да ги внесе. Би трябвало да има, за да се спре мора, каза още Георгиев.- "Не знаем колко е карантинният срок и каква е гаранцията, че пак няма да се разболеят, всичко се прави със страх. На всичко отгоре млякото няма цена, изкупува се на безценица- 1 лев за литър. Дори минералната вода е по- скъпа", заключи фермерът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България