4000 лв. обезщетение за ухапано от куче дете

Снимка: Архив

4000 лв. обезщетение ще плати община на родителите на 3-годишно дете, ухапано от куче в Омуртаг. Това е поредното дело, заведено срещу местна администрация, заради наличието на изоставени и скитащи кучета, които нападат хора, а в същото време общините нямат пари, за да правят приюти и да отглеждат хиляди натирени на улицата кучета.

Според решението на Районния съд в Омуртаг кметството дължи освен обезщетение за неимуществените вреди, също и 480 лв. за разноски по делото. Делото е заведено, след като през август миналата година, детето е захапано по седалището и крачето от куче от глутница. Малчуганът е бил на детска площадка и светкавичната намеса на възрастни, които били в близост, го е спасила от по-тежки физически увреждания. Жена грабнала детенцето и го вдигнала високо, за да го отдалечи от зъбите на песа, други хора разгонили глутницата.

По време на делото се разразил спор дали кучето, което е атакувало детето, е безстопанствено и има ли доказателства за това.

"От общината са изнесли данни за предприетите действия за ограничаване популацията на бездомните кучета, създаването на специално общинско предприятие, което да се заеме с въпроса, заделянето на пари за изграждане на приют.

100 000 лв. насочва към тази дейност кметството, но тъй като масовата практика стопаните да изхвърлят кучета на улицата е от години, ще отнеме време за налагане на повече контрол, коментираха специалисти.

Решението за присъденото обезщетение по казуса пък подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право