4490 кандидати напират за парламента

Регистрираните кандидати за депутати в следващия парламент са 4490. Това означава, че за едно място в 44-тото народно събрание ще се борят по 19 претенденти.

Проверка на „Труд“ установи, че напливът и за предишни парламенти е бил сходен. Рекорден брой регистрирани кандидати е имало през 2005 г. Тогава те са били 6000, през 2009 г. са 4397, през 2013 - 5232.

За първи път обаче нито една партия или коалиция не е поискала от комисията за установяване на принадлежност към бившата ДС предварителна проверка на хората в листите, съобщи пред „Труд“ шефът на комисията Евтим Костадинов. През 2014 г. такава предварителна проверка са поискали от ГЕРБ и от ДСБ.

Костадинов обясни, че очаква още днес комисията да започне проверката за чисто минало на регистрираните 4490 кандидати от листите на всички формации, както и на 21 независими кандидати. Той увери, че седмица преди изборите тази проверка ще е приключила и обществото ще е наясно колко бивши ченгета са намерили места в партийните листи.

Междувременно стана ясно, че 43 минути преди изтичането на крайния срок, в Централната избирателна комисия е постъпила оферта за доставка на устройства за машинното гласуване.

Фирмата, която досега винаги осигуряваше устройствата за експерименталното машинно гласуване „Сиела Норма“, обяви още в началото на седмицата, че няма да участва в обществената поръчка за изборите на 26 март. От дружеството обясниха, че срокът за доставяне на устройствата е твърде кратък и бяха уверени, че нито една фирма не би могла да изпълни поръчката за 20 дни.

Оказа се, че единствения смелчак, дръзнал да подаде оферта, е фирмата „Лирекс“. Тя никога досега не е доставяла устройства за експериментално машинно гласуване. Дружеството се занимава основно с доставка на компютърна техника, касови апарати и камери за видеонаблюдение.

Преди няколко дни именно представители на „Лирекс“ поискаха ЦИК да промени едно от условията на търга, което било дискриминационно. Експерти прогнозират, че в крайна сметка до договор с „Лирекс“ няма да се стигне, тъй като идеята на фирмата била да осигури вместо  машини таблети за гласуване. Гаранцията за участие е 625 000 лв.

Коментари

Задължително поле