45% от хората са с минимална пенсия

Средният размер на пенсията е 667 лв., но с добавките става 735 лв.

Само 2211 души може да се похвалят, че получават над 3000 лв.

988 души са ограничени от тавана от 3400 лв.

Над 45% от пенсионерите в страната имат минимална основна пенсия, показват данни на НОИ към края на март. Общият брой на хората, които получават пенсия за осигурителен стаж и възраст, е 1,4 млн. души. От тях 36,6%, или 519 хил. са с минимална пенсия. Но реално само 417 хил. взимат минималната пенсия за стаж и възраст, която в момента е 467 лв.

Останалите близо 102 хил. души взимат само по 396,95 лв. на месец. Причината за това е, че са навършили 67 години, имат поне 15 години стаж, но нямат необходимия стаж за пълна пенсия. Затова взимат само 85 на сто от минималната пенсия за стаж и възраст.

При пенсиите за инвалидност хората, които получават минималния размер, имат много по-голям дял, отколкото при пенсиите за стаж и възраст. Общият брой на хората с пенсии за инвалидност поради общо заболяване е над 435 хил. души. От тях 77% взимат минималната пенсия за инвалидност, а конкретната сума зависи от степента на уврежданията им.

При другите видове пенсии, като например социални пенсии за инвалидност и социални пенсии за старост, почти всички получават минималния размер.

В резултат се оказва, че близо 816 хил. души получават основна пенсия до 467 лв. включително, колкото е минималната пенсия за стаж и възраст.

В страната има само 2211 души, които могат да се похвалят, че получават основна пенсия над 3000 лв. От тях само 988 са ограничени от тавана на пенсиите, който е 3400 лв., и затова не взимат по-големи суми. В страната има и трима души с по-високи пенсии. Това е възможно, тъй като таванът на пенсиите не важи за хора, които са били президент, вицепрезидент, председател на парламента, премиер или съдия в Конституционния съд.

Средната основна пенсия в страната към края на март е 666,79 лв., показват данните на НОИ. Като средната пенсия за стаж и възраст е малко по-висока - 698,13 лв. Но десетки хиляди пенсионери взимат различни добавки, което им дава възможност да получават малко по-високи месечни доходи. Най-разпространени са добавките за чужда помощ (получавани от над 64 хил. души) и добавките за починал съпруг (така наречените вдовишки пенсии, получавани от над 684 хил. души).

В резултат средната сума, която получава един пенсионер през първото тримесечие, нараства на 735,48 лв. Мъжете взимат доста по-големи суми от жените. Средната сума, която мъжете получават като пенсии, е 831,99 лв., а жените взимат средно по 669,78 лв. Мъжете взимат средно със 162 лв. повече от жените. Причината за това е, че има сектори от икономиката с високи заплати, където работят повече мъже. Освен това жените по-често имат периоди от живота, когато не ходят на работа, за да се грижат за децата или за болен член от семейството.

По области

Пенсионерите в София взимат близо 900 лв.

Най-малко дават в Кърджали

Само в София, Бургас и Перник сумите, които получават пенсионерите, са средно над 800 лв.

Пенсионерите в София взимат средно по близо 900 лв. на месец заедно с добавките, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Точният среден размер на сумата, която получават столичните пенсионери, е 896,44 лв. На следващите места по най-високи пенсии са областите Бургас с 817,22 лв., Перник с 808,47 лв., Стара Загора със 778,57 лв., Варна със 778,10 лв. и Кюстендил със 771,01 лв.

Традиционно заплатите, а съответно и пенсиите, в столицата са най-високи. В Бургас пенсиите също са сравнително високи, защото там има рафинерия, пристанище и редица предприятия. Перник е близо до София, много хора от града работят в столицата и взимат високи заплати, а в резултат и пенсиите са им високи. В района на Стара Загора има много предприятия, където дават високи заплати, което позволява влизането на областта в топ четири в класацията на районите по най-високи пенсии.

Най-ниски суми взимат пенсионерите в област Кърджали - средно по 592,85 лв. Причината за това е, че там много от пенсионерите са били земеделски стопани и са осигурявани на малки суми. На второ място по най-ниски пенсии е Разград с 607,54 лв., а на трето е Силистра с 611,23 лв.

За година сумите, получавани от един пенсионер, са нараснали със 17,1%, показват данните на НОИ. В резултат само в област Кърджали средната сума, която получава един пенсионер, е под 600 лв.

Възстановиха даването пари на хора с увреждания

Пенсиите надминаха най-ниската заплата

Вдигнаха необходимата възраст

Близо 1 млн. пенсионери имат по-голям месечен доход от работещите хора на минимална заплата.

Средната пенсия, която получава един пенсионер с всички включени добавки към нея, надмина минималната заплата за страната. Средната сума за един пенсионер е 735,48 лв., показват данни на НОИ. Минималната заплата е 780 лв., но след плащане на налози чистата сума за получаване е 605,25 лв.

В страната има около 1 млн. пенсионери, които заедно с добавките към пенсиите, имат по-голям месечен доход от стотиците хиляди хора, които работят на минимална заплата.

От януари до март пенсии за стаж и възраст са отпуснати на 12 998 души. Техният брой е малко по-малък спрямо същия период на 2022 г., когато пенсии са отпуснати на 13 439 души. Сред причините за това е, че от началото на годината беше повишена изискваната възраст за пенсиониране.

За сметка на това са нараснали инвалидните пенсии. За три месеца са отпуснати 7723 нови лични инвалидни пенсии, при 6279 година по-рано. Вероятно причината за това е решаването на проблема със забавянето при издаване на ТЕЛК и НЕЛК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари