ООН търси нов план за климата

Жилищата в Пловдив поскъпнаха с 8 на сто Апартаментите с две спални станаха хит

Тръмп се появи изненадващо на световната среща на ООН за климата

Хотели са ужилени от фалита на Томас Кук Зимните курорти имат време да продадат стаите си

Борисов: България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят Работим за достъп до най-модерните методи за лечение, заяви премиерът

Застраховат армията за 192 000 лева

Стотици хиляди бедстват заради фалита на „Томас Кук” (обзор)

Почина проф. Никола Георгиев

Министър Ангелкова за фалита на туроператора „Томас Кук“: В непрекъснат контакт сме с британското посолство

Премиерът Борисов: Членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България

Взрив в супермаркет в Австрия рани 9 души

АТАКА иска да се забрани продажбата на държавни имоти

Исус „умря“ на ринга, възкръсна във фейсбук (обзор)

БСП регистрира кандидатите за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в София

Дворът на кирилицата приюти патриарх и митрополит

5 милиона долара струвала дружбата на Цветан Василев с Бил Ричардсън Василев си е подсигурил защита от американски лобисти, като в продължение на години е бил спонсор на „Атлантическия съвет“

Изобщо не става въпрос за сумата от 50 хил. щатски долара, която Цветан Василев е платил на лобистката компания „Джейсън Уотърман интернешънъл“

5 милиона долара! Толкова струва приятелството между бившия губернатор Бил Ричардсън и банкера-беглец Цветан Василев. Парите, които идват от източения трезор, са били плащани в продължение на четири години на Атлантическия съвет, в който е Ричардсън.

“Защо “Ричардсън” застава на страната на Цветан Василев”. Под такова заглавие в началото на седмицата, в издаваното от подсъдимия олигарх Огнян Донев, българско онлайн издание „Клуб Зет“, се появи статия на американския лобист Бил Ричардсън. Бившият губернатор на щата Ню Мексико е един от наетите, от укриващия се в Белград банкер-беглец Цветан Василев, бивши американски правителствени служители и политици, които срещу съответните хонорари са новите “остриета” в кампанията по защита на основния виновен за фалита на четвъртата по големина българска банка, съпроводено с източването на над 2,5 млрд. лв. и нанесени щети на бюджета на държавата в размер на над 5 млрд. лв.

Още при старта на “активното мероприятие” по осигуряване на защита на Василев по т.нар. Закон “Магнитски” в началото на месеца, Ричардсън бе обяснил пред американския сайт The Hill, че се познава с Цветан Василев от времето, когато двамата са били ангажирани в Атлантическия съвет (Atlantic Council).

Оказва се, че „доброто познанство“ между Ричардсън и Василев има своята цена.

При това доста висока цена, платена от парите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, т.е. от българския народ, чийто бюджет трябваше да поеме щетите от “кражбата на века”. И изобщо не става въпрос за сумата от 50 000 щатски долара, която Цветан Василев е платил на лобистката компания “Джейсън Уотърман интернешънъл”, нито дори за самолетните билети от “първа класа”, с която бившите агенти на специалните служби са пътували до Белград, за да беседват с беглеца от правосъдието.

Проследяването на “доброто познанство” между Бил Ричардсън и Цветан Василев показва, че то се крепи на сума от порядъка на над 5 млн. щатски долара.

Информация за участието на Цветан Василев във форума на Атлантическия съвет в Истанбул през 2011 г.
Информация за участието на Цветан Василев във форума на Атлантическия съвет в Истанбул през 2011 г.

Достатъчно солиден аргумент, дори за Съединените щати, е Василев да бъде представян за “борец срещу корупцията” и жертва на несъществуващ заговор. Разбира се, никой не очаква своеобразната застраховката или купуването на индулгенция, която Цветан Василев е направил още докато се е изживявал като властелин на най-бедната държава в Европейския съюз, да е извършено директно по сметка на “Ричардсън сентър фор глобал ингейджмънт” на бившия губернатор на Ню Мексико. Василев си е подсигурил защита от американски лобисти, като в продължение на години е бил спонсор на “Атлантическия съвет”, откъдето по думите на самия Ричардсън, двамата имат “добро познанство”.

Всичко започва през 2010-а година, когато на два пъти от сметките на “Бромак” ЕООД (мажоритарният собственик на КТБ – бел. ред.) към Атлантическия съвет са трансферирани общо 350 000 долара. Atlantic Council е изключително влиятелна международна лобистка организация, осигуряваща възможности за контакти между тези, които я спонсорират и бивши правителствени служители и политици от влиятелни страни.

Организацията има ценоразпис относно категоризацията на мероприятията и цената на участието в тях. На големите международни форуми лектори са изтъкнати имена от световната политика и култура, влиятелни бизнесмени, дори бивши американски президенти и бивши ръководители на НАТО.

Освен конференции, два пъти в годината се провеждат и тържествени вечери: през пролетта –Distinguished Leadership Award Dinner и през есента – Atlantic Council Global Citizen Awards Dinner. На тържествените вечери присъстват почетни гости, а спонсорите получават определен брой места, според направените дарения, което обяснява и двата транша от сметката на “Бромак” ЕООД на Цветан Василев в КТБ към лобистката организация.

През 2011 г. Цветан Василев плаща още 100 хил. долара по сметка на Atlantic Council, за да присъства на пролетната вечеря. Същата година, но през месец ноември в Истанбул се провежда Черноморски енергиен и икономически форум, в която участва и Бил Ричардсън, който е бил и министър на енергетиката на САЩ. От програмата на форума, организиран от Атлантическия съвет край Босфора разбираме, че негов участник е бил и Цветан Василев. На международната конференция в Турция участие има и тогавашният български министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който в края на миналата година се провали като кандидат за президент на олигархичните кръгове у нас.

2012-та година се оказва ключова за сътрудничеството между Василев и Атлантическия съвет, защото тогава спонсорските суми значително нарастват, а се взима и решение за стратегическо партньорство. Банкерът-беглец прави лично дарение, второ от името на “Бромак” ЕООД и трето, което е забележително – от името на КТБ. Само дарението на Цветан Василев е в размер на четвърт милион долара.

През 2012-та година, Цветан Василев участва в три вечери на Атлантическия съвет. През ноември 2012 г., Василев потвърждава намерението си в следващите пет години, да прави ежегодни дарения за лобистката организация в размер на половин милион щатски долара на година или общо 2,5 млн. долара. Договорите, по които Atlantic Council се явява бенефициент на даренията, са сключени с КТБ и “Бромак” ЕООД на Цветан Василев.

През 2013 г. Василев прави ново лично дарение към Атлантическия съвет, което е в размер на 1 млн. долара. Парите, обаче, изобщо не идват от “личните спестявания” на фараона, а от фирми-бушони. Схемата е реализирана, като сумата е преведена от личната сметка на Василев в КТБ към Atlantic Council, но преди това собственото на Василев дружество “Фина Ц” ЕООД му я осигурява. „Фина Ц“ ЕООД от своя страна е „захранено“ в същия ден, точно с 1 млн. долара от друга фирма-бушон – “ИПС” АД (Двете фирми са ползвани от Василев за източването на КТБ – бел. ред.).

Парите на “ИПС” АД пък идват от продажбата на облигации на дружеството “Нордън Лайтс”. А самите облигации, те са закупени от банков кредит, предоставен от КТБ на “ИПС” АД. Към месец юни 2014 г., т.е. когато източената от Василев КТБ рухва, задълженията на “ИПС” АД към самата банка надхвърлят 90 млн. лева. Тоест Atlantic Council на практика получава 1 млн. долара, но не от „дарителя“ Василев, а от вложителите в КТБ, които още на следващата година ще се окажат в положението на измамени, след рухването на най-голямата финансова пирамида в българската история.

Идентична е схемата, по която е било осигурено дарението на “Бромак” ЕООД към Атлантическия съвет. КТБ отпуска кредит на фирмата-бушон „Корси Маунтин Рисорт“ (имаща необезпечени кредити за близо 70 млн. лв. от банката), която същия ден ги превежда на друго подставено дружество – „Булит 2007“ ЕООД, което пък веднага попълва с тях сметката на „Бромак“ ЕООД. Така следите на парите, водещи към КТБ, формално са „заличени“, за да може Василев гордо да ги „дари“ на добрите си приятели от Атлантическия съвет, твърдейки, че са от личното му дружество.

 

Светлото минало на бившия губернатор

Статия списание „Политико“, озаглавена „Бил Ричърдсън опетнен от скандал“. В рамките само на три месеца Бил Ричърдсън претърпява зашеметяващо падение и излиза от списъка на спряганите за държавен секретар, което опустошава неговата някога блестяща кариера.
Статия списание „Политико“, озаглавена „Бил Ричърдсън опетнен от скандал“. В рамките само на три месеца Бил Ричърдсън претърпява зашеметяващо падение и излиза от списъка на спряганите за държавен секретар, което опустошава неговата някога блестяща кариера.

Като много от публичните фигури на нашето съвремие, бившият министър на енергетиката и бивш губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън, има и недотам “светли” моменти в своята професионална биография, в която присъства и желанието му да бъде кандидат за президент на демократите.

“Бил Ричардсън е затънал в скандал”, пише през 2009 г. списание “Политико” в материал, който разкрива редица нередности около финансиране на една от кампаниите на бившия губернатор на Ню Мексико. През 2011 г., “Ню Йорк Таймс” съобщава, че Ричардсън се е оказал във фокуса на разследване.

В богатата биография на американския защитник на Цветан Василев, името му присъства в опит да покрие факти около един от най-големите скандали в историята на Белия дом – аферата “Моника Люински”.

В периода 18 февруари 1997 – 18 август 1998 година, Ричардсън е посланик на Съединените американски щати в ООН. В края на 1997 г., броени седмици преди скандалът с извънбрачната връзка на тогавашния американски президент Бил Клинтън със стажантката в Белия дом да стане публично достояние, Ричардсън лично предлага на Люински работа в представителството на САЩ в ООН, като й гарантира солидно възнаграждение. Тя отказва.

Месеци по-късно, в последвалия 21-дневен процес пред Сената, Бил Ричардсън се оправдава, че когато е отправял предложението за работа на Моника Люински в ООН, не е знаел за любовната й афера с президента.

 

Коментар „Труд“

Проблемът за Америка

Обстоятелството, че със значителни средства от КТБ, Василев дълги години е финансирал международна лобистка организация, вероятно не е събудило съмнение за произхода на парите. Не и до момента, в който българските институции не установиха, че четвъртата по големина банка е с изпразнени трезори.

Фактът, че днес американски лобисти с лека ръка се ангажират като защитници на основния отговорен за банкрута на финансовата институция, създава сериозен репутационен проблем, както за тях, а така също и за официалната американска администрация.

Макар, да става без нейна инициатива, американските власти биват въвлечени в кампания, която се оказва финансирана от крадените от Василев пари от КТБ, а свързването му с т.нар. Закон “Магнитски” може сериозно да навреди на целите, с които е бил приет този закон.

Доказателствата, че Василев си е купувал индулгенция и е плащал с пари от КТБ на американски лобисти, е много вероятно да са от полза на американските власти, набързо да пресекат нечистите намерения на беглеца от правосъдието в страна-член на Европейския съюз и да се прекрати спекулативната употреба на Закона “Магнитски”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Свинята пеевски и парцала Борисов окрадоха всички пари и активи на КТБ, а заедно с това ограбиха и държавата с 4-5 милиарда лева. Далаверата им от КТБ е 8-10 милиарда лева.

 2. Статията не струва. Абсолютно менте разследваща журналистика е това, което „Труд“ предлага с това четиво.
  Иначе пожелаваме успех на Василев в начинанието, защото закона „Магнитски“ по ирония на съдбата се оказа единствения начин да разберем как „мафията“ в България действа. Бонус е, че по този начин се удрят миризливите и тлъсти туловища на Цацаров и Пеевски. И на Лайнобойко също.

 3. Миналото си е минало,за него е платено,важно е настоящето.За колкото е платил такава услуга ще получи,а настоящето плащане далеч не е голямо за американските критерии. Платено е за обработка на документи и подготовката им за разглеждане от Конгреса.Ако увеличи плащането,вероятно и ще го защитават.Те не са социални грижи,че услугите им да са безплатни,но може и да го защитават заради рекламата – медиите винаги са в Конгреса,а евентуалната комисия ще разглежда първи случай на новоприет закон.Не вярвам да го превърнат в лицето на американската защита за онеправданите по света,но медиите ще търсят и адвокатската кантора при всяко изявление от Конгреса.

 4. 许可式电子邮件营销?找老杨邮件购买.9年工作于邮件群发,一流的服务。

  广告邮件群发软件

  挑战
  真正辉煌。
  你们的要实现的是浮躁的,人生却是意外的。谁一般是走出迷雾。不存在捡来的得到。可是人必然吃嗟来之食。哲学:人的命运之苦

  不要害怕保持与其他人不同的立场。

  许可式电子邮件营销

  超级邮件群发听到过这名字名气大着呢。名声大是有道理的。想知道吗,杰出,并非一蹴而就。

  邮件群发软件不垃圾

 5. Няма значение колко милиона е платил Цветан Василев, за да се даде гласност на това, как парцала борисов и свинята пеевски откраднаха милиарди лева от държавата и още толкова активи на КТБ.

  1. така е. и ги изпраха чрез поставени лица като Петър Блъсков който купи Труд от майката на Пеевски за 10 милиона…чудно ми е как един редактор има толкова пари за да закупи медия?

 6. 5 милиона на Василев не са като 5-10 милиарда на Пеевски и Борисов.

 7. Страшна свирка извъртяхте на тези, които са наистина виновни за фалита на КТБ!

 8. ХАЙДЕ НА ОПАШКАТА … ЦВЕТАН АСИЛЕВ, ГРИША ГАНЧЕВ, САШО ДОНЕВ, ИВО ПРОКОПИЕВ … ВСИЧКИ КРАДЦИ НА ДЕМОКРАЦИЯ И … ЧЕНАЛОВА, КАЛПАКЧИЕВ, ЛОЗАН ПАНОВ, ХРИСТО ИВАНОВ, ПОТЕНЦИАЛНИ ЗАТВОРНИЦИ … ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА КРАДАТ ЗА ДА МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ НА АМЕРИКАНЦИТЕ – ТОВА Е СЪДЕБНАТА РЕФОРМА. ЖИВА ДА НЕ БЯХ !!!

  1. Скаран си с действителността. Бандитите са други. Георги Гергов, олигархичните им кръгове и комунистическите им ортаци, в тамдем Доган, Делян Пеевски, далавераджията му и пазител на мафията Цацаров, Борисов, който пази статуквото с удобните си хора, и куп рубладжий на съветска хранилка с продажбите на горивата.

 9. БАНКЕРА ТРЯБВА ДА СИ ДОЙДЕ ТУК,ДА ВЛЕЗЕ В АРЕСТА И СЛЕД ТОВА В СЪДЕБНАТА ЗАЛА И ДА СИ УПРАЖНИ ПРАВОТО НА ЗАЩИТА.ВСЯКАКВИ ДРЪНКАНИЦИ,ЧЕ НЕ ВЯРВАЛ НА БГ СЪДА И ПРОЧИЕ, СА НЕПРИЕМЛИВИ.ТЪРСИЛИ ГО БИЛИ НЕГО И ЖЕНА МУ С ЧЕРВЕНА НЕ ЗНАМ СИ КАКВА БЮЛЕТИНА НА ИНТЕРПОЛ?! МИ ТЕ СА ИЗВЕСТНИ КАТО ЛИЧНОСТИ И МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ! КАКВА ЧЕРВЕНА БЮЛЕТИНА??! И ИНТЕРПОЛ ДЕМАГОГСТВА!!!ПЪК КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ СЪРБИЯ ДА ВЛИЗА В ЕС ТРЯБВА ДА ГИ ДЪРЖИМ ПОД НАПРЕЖЕНИЕ ПОНЕ 3 ГОДИНИ,ЗАРАДИ ТЪПОТИИТЕ ИМ!!ЗАХАРИЕВА ДА ИМА ПРЕДВИД ТОВА БЪДЕЩЕ НЕЯСНО ЗА СЪРБИЯ!!!!!

 10. За фараон Цветан Василев – 5 млн. долара са джобни пари! Все пак открадна милиарди от дупката КТБ!

 11. Малко е тъжно как Василев си купува приятели и сега е само като куче, защото всички са купени

 12. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ, КАКТО И ВСИЧКИ, КАТО НЕГО И КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА И БОЙКО БОРИСОВ ПЛАЩАТ С ПАРИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ – И КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА Е ПЛАЩАЛА В НЮ ЙОРК СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДОЛАРА ПО ХОТЕЛИ И РЕСТОРАНТИ НА ХОРАТА, КОИТО СА ЛОБИРАЛИ ЗА НЕЯ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕТО Й ЗА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН, КАКТО И БОЙКО БОРИСОВ НЕПРЕКЪСНАТО ЗАЛАГА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ И С ОБЩАТА БЪЛГАРСКА ПИТА ПОМЕН СИ ПРАВИ!!

 13. За най-компетентен коментар се обърнете към „ПЕТРОХА“.Чудно ни е че още несе е коментирал случаят.

  1. обединени или троли – nqma zna`enie. Никовете можеш да сменяш, но манталитетът е за цял живот. Само първите седем са важни при него… Както и да въртиш задника, все си от булчинската страна, братука. Вониш на Кремъл от колометри!!!!!

 14. Труд, махнете този розов прозорец, дето изскача на няколко секунди и нерви! Който иска да ви краде материалите, с това прозорче няма да го спрете, ама читателите си ще разгоните! Прочетох статията някъде до средата и това , дето изскача на няколко секунди, ме отказа!

 15. Ей това е каквото не става с пари става с много пари. Василев е готов да подкупи още една държава само и само да му се размине затвора.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.