На 31 март 2020 да почерпят

Рибите да обърнат внимание на близките си, а Овните да избягват пътувания – Дневният хороскоп на Алена

Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

5 млн. лева зад „зелената“ лъжа за Шабленското езеро Премиерът Борисов е подведен с измамата

Каналът, разчистен в средата на февруари. Снимки: МОСВ

“Еколозите” отрязани от еврофинансиране за два проекта в района, два дни след това пускат фалшивата новина за източване на водния басейн

Сумата от 5 милиона лева стои зад лъжата на “зелените”, че Шабленското езеро се източва чрез прокопан незаконно канал, показва разследване на “Труд”.

Оказва се, че причината за поредната манипулация на “еколозите” е фактът, че миналата седмица техните организации са отрязани от европейско финансиране по два проекта в района на Шабла, като всеки от тях е на стойност от около 2 400 000 лева. Ден по-късно в социалните мрежи бившият директор на Природен парк “Витоша” и нелегитимен шеф на “Асоциацията на парковете в България” (АПБ) Тома Белев пуска във фейсбук “новината”, че в защитената местност се извършват незаконни дейности. АПБ е част от коалицията “За да остане природа в България”, която е едно с политическа партия “Зелените”. Лъжливата информация е качена и на сайта на друг член на “екообединението” – Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Причината за тази акция – в края на миналата седмица в София се провежда заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС), разказаха източници на “Труд”, които са присъствали на срещата. На нея се разбира, че по ОПОС, по ос “Биоразнообразие”, предстои финансиране на двата проекта за опазване на защитените местности край Шабла, сред които е и Шабленското езеро.

Като представител на “зелените” на заседанието е Катерина Раковска от ръководството на WWF-България (също член на “За да остане природа в България” – б.а.), която изпада в истерия. Защото след като промените в Закона за биологичното разнообразие бъдат приети, защитените зони ще бъдат управлявани по нов начин. Този метод изключва многомилионно еврофинансиране на “зелените”. Така на заседанието на Комитета става ясно, че въпросните два проекта за общо 5 млн. лв. ще бъдат изпълнени от държавни структури, сред които РИОСВ-Варна.

Точно два дни след това Тома Белев и БДЗП публикуват снимки от дейност, която се извършва всяка година – Шабленското езеро се източва минимално. Това се прави, за да не се заблати, което би довело до измиране на голяма част от защитените растителни и животински видове в него. Друг повод са наводненията на близки частни и държани имоти. Но според Белев и БДЗП едва ли не езерото ще бъде пресушено, а законите били нарушени.

С тази измама е подведен и премиерът Бойко Борисов, който вчера спешно изпрати министъра на околната среда и водите Нено Димов на проверка в Шабла (виж карето).

В същото време властите не предприемат никакви мерки срещу българския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF), който има представители в повечето държавни работни групи, комисии и съвети, занимаващи се с опазването на околната среда.

Този месец американският сайт Buzzfeednews.com публикува мащабно разследване, в което доказват как служители на WWF извършват убийства и изнасилвания в районите на защитени територии в Африка и Азия. На базата на това разследване “Труд” публикува поредица, след която във всяка друга държава-членка на ЕС WWF щеше да бъде изваден от всички звена, взимащи ключови държавни решения. У нас все още реакция няма.

 

Практика

Мълчат за Дуранкулашкото езеро

Докато “зелените” обясняват как дейностите по Шабленското езеро са вредни за природата, разследването на “Труд” показа, че те действат по същия начин в близкото Дуранкулакшко езеро.

През 2001 година Българо-швейцарска програма за опазване на биоразнообразието (БШПОБ) изпълнява проект за голяма сума – изгражда съоръжение със шлюз. Целта е да се прави отводняване на езерото. Така наречният савак е записан и в Плана за управление на защитената местност, действал от 2002 до 2011 година, чийто автор е БШПОБ: “Предназначението на тези съоръжения е за периодично изпускане на езерни води в морето с цел подобряване състоянието на водните екосистеми в Дуранкулашко езеро”. Днес БШПОБ вече не същестува с това име. Нарича се Българска фондация “Биоразнообразие”, която също членува в коалицията “За да остане природа в България”. А съоръжението на Дуранкушалкото езеро от години не работи, защото е направено зле и вълните са го разрушили. Но парите са него са усвоени от “зелените”.

 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов: Отводняване се прави от години

Министърът на околната среда и водите Нено Димов пристигна следобед в района на Шабленското езеро.

“На практика източването на вода от езерото се прави от години. Доколкото разбрах, точно на това място (се прави канал – б.а.) последните 2 г, защото разстоянието между морето и езерото е най-малко. Това не противоречи на Плана за управление (на защитената местност – б.а.)”, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти край Шабленското езеро. Той уточни, че според промените в Плана, направени през 2016 година, при аварийни ситуации може да се приложи тази мярка.

“Тук от общината ме информираха, че много често самото море затваря този изход (канала – б.а.). Когато е приета промяната на Плана е направена консултация с Института по рибни ресурси. Оттам са казали, че такъв тип дейности трябва да приключват преди 1 април, за да може езерото да се възстанови с оглед на размножителния период на рибите. Същото важи и за птиците. Така че разрешенията, които се искат и се дават, са за завършване не по-късно от 15 март, а тук говорим за завършване през втората половина на февруари”, обясни Нено Димов.

Според него аварийна ситуация е имало – тя се изразявала в това, че когато нивото на езерото се е повишава, се наводняват имоти, сред които е и мазето на близката правителствена резиденция.

 

Мариян Жечев, кмет на община Шабла, пред “Труд”: Няма причина за такава истерия

Кръстина Маринова

– Господин Жечев, вдигна се голям шум около Шабленското езеро. Какво е положението?
– Нормално е състоянието на езерото, водата сега е по-бистра и заблатяването е по-малко. Няма сериозен проблем за такава шумотевица, бих я нарекъл истерия. Никога не сме имали проблеми с тази манипулация по източване на водата в езерото, която се прави редовно, почти всяка година. Досега природозащитниците не са реагирали, а сега защо го правят.

– А защо се налага изпускането на вода от езерото?
– Навремето имаше поливна система за десетки хиляди декара земеделска земя и водата в езерото, която идва от естествен водоизточник -извори и валежи, се опресняваше чрез нея. Помпите от години не работят, езерото вдига нивото си, заблатява страничните територии, това увеличи тръстиката, чийто стъбла съхнат всяка година, загниват и падат във водното огледало. Видимо е, че то намалява и красивото езеро се превръща в блато.

– Хората в Шабла казват, че вече в езерото няма раци и риба, така ли е?
– Преди две години имаше масово измиране на раци, но еколозите нищо не казаха, явно в този ден и час не са били там.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Като субект на тази скандална публикация виждаме крадци на пари, некадърни политици, жалки и безпомощни кметове, държавни служители, министри. А обект за съжаление е красивото Шабленско езеро, което подложено на такова хищно и безскрупулно отношение, бавно си отива и става мъртво блато. За да ( НЕ) остане природа в България.

  2. Извинете, зад вашата платена медия колко милиона стоят?

  3. Сега ще реват като мечки, щом са отрязани от еврофинансиране. Но е хубаво да ги режат, щото ако разчиташ на тяхната съвест…

  4. А Борисов докога ще им вярва на тези зелени шарлатани, в целия свят вече ги заклеймяват, а тук в България управляващите вярват на всяка дума на зелените, че и пари им дават…много жалко

  5. Това им е бизнеса на Тома Белев и компания – фалшиви новини и фалшиви протести.

  6. Ще има хотели сега, да ви е честито.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.